Skip to main content

Herdenking Februaristaking Hilversum zondag 26 februari 16:00 uur

By 1 februari 2023februari 23rd, 2023Agenda, Communistisch verzet, Februaristaking 1941

Op 25 en 26 februari in 1941 vond de Februaristaking plaats. Het was de eerste grote arbeiders actie tegen de fascistische bezetters in Nederland, georganiseerd door de CPN. Deze staking liet voor iedereen zien dat georganiseerde arbeiders samen een vuist konden maken tegen het fascisme en inspireerde vele andere acties in de jaren daarna.

  • Op zondag 26 februari 2023 herdenken wij om 16:00 uur de Februaristaking 1941 bij de plaquette op het plein van winkelcentrum Seinhorst.

In Hilversum begon de staking bij Seinhorst. Daar arriveerde de Hilversumse communist Gerrit Meerbeek vanuit Amsterdam om zijn plaatsgenoten bij de NSF op te roepen het Amsterdamse voorbeeld te volgen, waar massaal gehoor aan werd gegeven.

  • In Amsterdam herdenken wij de Februaristaking op zaterdag 25 februari 2023 om 16:45 uur op het Jonas Daniël Meijerplein. En in het Amsterdamse stadhuis wordt op 25 februari om 15:00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden.

Burgemeester Femke Halsema en Zakaria Boufangacha, tweede voorzitter van de FNV, zullen spreken. Vervolgens wordt aangesloten bij het defilé rond de Dokwerker.

  • Op zaterdag 18 februari herdenken de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en Communistische Jongerenbeweging (CJB) deze heldhaftige actie en de stakers die hun leven opofferden ervoor.

Dit doen we om hen te eren, maar ook om uit deze geschiedenis waardevolle lessen te trekken. Het kennen van dit verleden helpt in de strijd tegen hedendaags fascisme en oorlog, en tegen het systeem dat deze veroorzaakt.