Skip to main content

Herdenking Februaristaking Hilversum

Februaristaking Hilversum Online

Hilversum herdenkt op vrijdag 26 februari 2021 de Februaristaking van 1941, maar doet dit vanwege de pandemie in stilte. De herdenking zal wel worden uitgezonden.

Het is dit jaar 80 jaar geleden, een lustrumjaar.

Normaal gesproken zou het Comité Februaristaking Hilversum u hebben opgeroepen om naar de herdenking op Seinhorst te komen. Dat kan dit jaar niet.

We zullen de Februaristaking van 1941 op een andere manier moeten herdenken. Aangepast aan de corona-maatregelen vindt alleen een kranslegging plaats, zonder publiek.

Evenals voorgaande jaren zullen burgemeester Pieter Broertjes en bestuur AFVN een krans leggen. Ze doen dat, net als in 2019, bij het NSF-kunstwerk aan de Jan van der Heijdenweg, bij winkelcentrum Seinhorst. Op die plek begon 80 jaar geleden op 25 februari de staking, die de volgende dag uitmondde in een protest van duizenden Hilversummers tegen de deportatie van joodse landgenoten. De Februaristaking, die in Amsterdam begon en al snel oversloeg naar Hilversum en andere gemeenten in de regio, was het eerste en grootste protest tegen de Jodenvervolging.

 

Dokwerker, herdenking van de februaristaking 1941