Skip to main content

Herdenking Februaristaking 2018

By 30 januari 2018april 1st, 2018Februaristaking 1941, Tweede wereldoorlog

Op zondag 25 februari is om 12.00 uur een herdenking in de Borgerstraat in Amsterdam bij het Dirk van Nimwegencentrum. Voormalig CPN-wethouder Roel Walraven houdt een toespraak.

De herdenking begint om 16.45 uur; het defilé langs de Dokwerker om 17.00 uur.

Bloemstukken en tentoonstelling

Omdat de herdenking op zondag is kunnen bloemstukken op zaterdag 24 februari tussen 9.00 en 12.00 uur worden afgeleverd in de Mozes en Aäronkerk aan het Waterlooplein. Daar kunnen ze zondags vanaf 15.30 uur worden opgehaald. Op de zondag kunnen bloemstukken worden afgeleverd op het Jonas Daniël Meijerplein.

In de kerk zijn zondag foto’s te zien van de razzia’s op de Joden op 22 en 23 februari die de directe aanleiding vormden voor de Februaristaking

Herdenkingen op andere plaatsen

Op vijf plaatsen zijn er nog andere herdenkingen van de Februaristaking.

Op zondag 25 februari is om 12.00 uur een herdenking in de Borgerstraat in Amsterdam bij het Dirk van Nimwegencentrum. Voormalig CPN-wethouder Roel Walraven houdt een toespraak. Daarna is er een samenzijn in zorgcentrum de Klinker. Bij het monument op de hoek Amstel-Zwanenburgwal begint op 25 februari om 15.00 uur de herdenking van het Joods verzet. Na enkele toespraken, het uitspreken van het kaddisj en jizkor door rabbijn A. Rosenberg en een minuut stilte is er gelegenheid voor het leggen van bloemen. Het Jiddisj koor Hejmisch Zain zingt enkele liederen.
Eveneens op 25 februari begint om 15.00 uur in de Boekmanzaal van het Amsterdamse stadhuis een bijeenkomst, georganiseerd door FNV-leden. FNV-bestuurder Tuur Elzinga, oud-staker Max van de Berg en Joke van Zelst spreken er. Rob van de Meeberg verzorgt een optreden. Na afloop wordt aangesloten bij de herdenking bij de Dokwerker.

Herdenkingen Zaandam en Hilversum

Op maandag 26 februari wordt in Zaandam vanaf 10.00 uur een minuut stilte in acht genomen bij het monument op de Wilhelminabrug. Er worden daarna bloemen gelegd. Vervolgens is in het Zaantheater een bijeenkomst waar burgemeester J. Hamming een toespraak houdt.

Ook op maandag 26 februari is er een herdenking in Hilversum. Deze is bij het Oude Raadhuis aan de Kerkbrink en begint om 17.00 uur. Organisatoren zijn onder andere FNV Hilversum en de AFVN. Meer informatie: www.hilversum.nl.