Skip to main content

Kom naar de Herdenking Februaristaking 1941

Op dinsdag 25 februari 2020 herdenken we in Amsterdam de Februaristaking van 1941. Jaarlijks staan we tijdens de herdenking stil bij deze daad van medemenselijkheid van tienduizenden burgers, die in Amsterdam het werk neerlegden en opkwamen voor hun Joodse stadgenoten. De staking breidde zich vervolgens snel uit naar de Zaanstreek, Kennemerland, Utrecht, Hilversum en Weesp.

Kaderleden van de CPN (de illegale communistische partij) riepen op tot een proteststaking.
Die oproep – met het beroemde stencil ‘Staakt! Staakt! Staakt!’ – had succes. Op de eerste stakingsdag, dinsdag 25 februari, kwam er ‘s morgens geen tram. De wachtenden op de haltes kwamen er al gauw achter waarom. De staking breidde zich uit over de hele stad. Gemeente-kantoren, bedrijven en winkels gingen dicht.

Staakt! Staakt! De februaristaking

Andere herdenkingen

Vóór de herdenking bij de Dokwerker is op 25 februari in Amsterdam de herdenking van het Joods Verzet. Deze begint om 15.00 uur bij het monument op de Zwanenburgwal, tegenover het stadhuis.
Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, houdt een beknopte toespraak. Auteur Chaja Polak vertelt een kort verhaal. Het Jiddisj koor Hejmisch Zain zingt enkele liederen. Het gedicht Zes Miljoen van Ida Vos wordt voorgedragen.

Eveneens om 15.00 uur start een herdenking in de grote raadszaal van het Amsterdamse stadhuis, georganiseerd door FNV-leden. Daar spreken FNV-bestuurder Zakaria Bouchanga en wethouder Laurens Ivens (SP). Het duo Smit en Vlaar zorgt voor een cultureel intermezzo.
Afgesloten wordt met een kranslegging bij de plaquette in de Putsgang.

26 februari
In Hilversum is de herdenking ook op 26 februari, net als vorig jaar.
Om 17.00 uur begint de herdenking bij het Oude Raadhuis aan de Kerkbrink 6 in Hilversum met als spreker Roel Walraven, oud CPN wethouder Amsterdam en een goede bekende van de Amsterdamse stakers van het eerste uur.
Vanaf 10.00 uur is er een programma voor scholieren in de Morgensterkerk, Seinstraat 2. Vanaf 15.30 uur worden daar enkele lezingen gegeven over het thema ‘loyaliteit’.

23 februari
Voor het derde jaar op rij organiseert Afdeling Noord-Holland van de CJB een viering van de Februaristaking uit de Tweede Wereldoorlog.
Dit jaar met het thema: ‘Antifascisme geef je door!’.

De viering vind dit jaar plaats op zondag 23 februari, van 12:30-17:30.
De locatie is dezelfde als vorig jaar: Noorderspeeltuin, Tweede Lindendwarsstraat 10, Amsterdam.

Het programma heeft vier sprekers. We beginnen bij de Februaristaking, om te eindigen bij antifascisme van de CJB zelf. Zowel theorie als praktijk komen aan bod. Maar ook cultuur heeft een plek! Poëzie en muziek worden voorgedragen.
Na het binnen gedeelte in de Noorderspeeltuin trekken we in een stoet naar de Noordermarkt, de plek waar de staking werd uitgeroepen door de toen illegale CPN. Hier staan we stil en gedenken hun. Daarna kunnen we genieten van wat te drinken in café Hegeraad aan de Noordermarkt.
Wees erbij én neem iemand mee. Tot zondag 23 februari, 12:30, in de Noorderspeeltuin!