Skip to main content

Steek kaarsje aan voor 101 Oezbeken!

De Stichting Sovjet Ereveld vraagt mensen om op 9 april thuis een kaarsje aan te steken voor 101 in Amersfoort vermoorde Oezbeken. Zo kunnen we deze oorlogsslachtoffers toch herdenken nu bij de jaarlijkse ceremonie donderdag geen publiek aanwezig kan zijn.

Om een gevoel van saamhorigheid te creëren wordt deelnemers gevraagd om een foto van het brandende kaarsje op Facebook te plaatsen en te delen op de pagina van de Stichting Sovjet Ereveld. Foto’s kunnen ook worden gemaild naar info@sovjet-ereveld.nl.

Dit jaar is de ceremonie op 9 april ’s ochtends besloten. De beelden ervan worden later op de dag gedeeld met pers en publiek.

bron: Stichting Sovjet Ereveld

Remco Reiding bij de herdenking van de 101 Sovjetsoldaten

Op 9 april 1942 werden nabij Kamp Amersfoort de nog levende 77 krijgsgevangenen uit de Sovjet-Unie gefusilleerd. Dit was de op één na grootste massa-executie in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en toch raakten deze gebeurtenis en deze oorlogsslachtoffers in de vergetelheid. De Stichting Russisch Ereveld herdenkt hen jaarlijks door in alle vroegte 77 rode kaarsjes te plaatsen, op het moment van de executie, een moment van duisternis naar licht. Voor de 24 voordien al aan honger, ziekte en mishandeling gestorven Sovjetsoldaten worden 24 witte kaarsen geplaatst.

De enige foto van de 101 Sovjetsoldaten in Kamp Amersfoort.

Parkeren bij de golfclub. Verzamelen vanaf 06:15 uur. Na afloop zijn er koffie/thee en broodjes bij Kamp Amersfoort. Belangstellenden kunnen tevens deelnemen aan een rondleiding.

De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort en Crematorium en Begraafplaatsen Amersfoort.