Skip to main content

Herdenking de Februaristaking 1941 (IJmuiden)

Beste vrienden, familie en kennissen,

Op vrijdag 24 februari organiseert het Bonekamp-comité samen met Lokaal FNV IJmond een bijeenkomst ter herdenking van de Februaristaking 1941. Meer dan 300.000 mensen gaven gehoor aan de oproep van de toen illegale CPN om het werk neer te leggen, als protest tegen de Duitse bezetter en de Jodenvervolgingen. De staking breidde zich uit van Amsterdam naar de Zaanstreek, Hilversum, Utrecht, Weesp, Haarlem en Velsen, waar onder meer werd gestaakt bij de Hoogovens en papierfabriek Van Gelder.

Op 24 februari zijn twee sprekers uitgenodigd om in de bibliotheek van IJmuiden hulde te brengen aan deze daad van verzet. Nergens werd zoveel tegen de Duitse bezetter en haar maatregelen gestaakt als in Nederland. Na de oorlog ontstond een beeld van verzet dat vooral gepleegd werd door ‘soldaten van Oranje’.

De eerste spreker is oud-verzetsman Hugo van Langen (93). Hugo was in de oorlog betrokken bij de productie en verspreiding in Haarlem van de illegale krant De Waarheid. Hij maakte deel uit van dezelfde verzetsgroep als Hannie Schaft en Truus Menger. Hugo zal in zijn bijdrage ook stil staan bij een andere, grote staking: de April-meistakingen van 1943.

Als tweede spreekt vakbondsman Roel Berghuis. Roel komt uit Beverwijk en werkte van 1975 tot 1992 als smelter bij Hoogovens. Tegenwoordig is hij sectorhoofd FNV Vervoer en kandidaat voor het dagelijks bestuur van de FNV.

De bijeenkomst op vrijdag 24 februari begint om 19.30 in de bibliotheek in IJmuiden (Dudokplein 16). De toegang is gratis.

Op zaterdag 25 februari zullen wij ook deelnemen aan de FNV-bijeenkomst in Amsterdam, om 14.30 in de Stopera (Waterlooplein). Aansluitend legt ook Lokaal FNV IJmond een bloemstuk bij het monument de Dokwerker, tijdens de kranslegging om 16.45 op het Jonas Daniël Meijerplein.

Jullie komst is een eerbetoon aan de heldhaftige daad van honderdduizenden, veelal onbekende maar niet onverschillig gebleven arbeiders, ook uit onze streek.

Zie voor meer informatie: www.facebook.com/janbonekampherdenking