Skip to main content

Herdenk met ons de Februaristaking

Op zondag 25 februari 2018 herdenken we dat 77 jaar geleden de CPN (Communistische Partij van Nederland) de bevolking opriep in verzet te komen tegen de Jodenvervolgingen. Tienduizenden mensen, onder wie veel overheidsmedewerkers, legden 2 dagen lang het werk neer. Met een defilé langs de Dokwerker in Amsterdam wordt de staking herdacht. Vooraf organiseert de FNV een bijeenkomst in de Stopera.

Aanleiding staking

Begin 1941 werd de Duitse pressie op het hele politieke en economische leven steeds brutaler. Anti-Joodse maatregelen werden steeds grimmiger. In het weekend van 22 en 23 februari trapten nazi’s in de Jodenbuurt de deuren van huizen in. Er werden bloedhonden op joodse mensen losgelaten. Jonge Joodse mannen werden naar het Jonas Daniël Meijerplein geranseld. 427 Van hen, in de leeftijd van 18 tot 35 jaar, werden als gijzelaars meegenomen. Zij werden naar Buchenwald en Mauthausen gedeporteerd, waar ze binnen een jaar aan mishandeling en ontberingen stierven.

Tienduizenden mensen in staking

De toen illegale CPN riep de bevolking op in verzet te komen tegen de Jodenvervolgingen. Gewone tramconducteurs, stratenmakers en vuilnismannen waren de eersten die hun werk massaal neerlegden. Hun voorbeeld werd gevolgd door ambtenaren, arbeiders, winkeliers en scholieren in Amsterdam, Utrecht, de Zaanstreek, het Gooi en Kennemerland. Met gevaar voor eigen leven gingen op 25 en 26 februari tienduizenden mensen in staking tegen onderdrukking, fascisme en rassenwaan. Veel van hen werden gestraft en sommigen zelfs geëxecuteerd.

Symbool voor solidariteit

Nu, 77 jaar later, staat deze Februaristaking nog steeds symbool voor de strijd tégen fascisme, rassenwaan en onderdrukking en vóór solidariteit, saamhorigheid, tolerantie en gelijkwaardigheid. Door hier stil bij te staan herdenken we de stakers van toen en geven wij tegelijk aan dat de waarden waar de stakers voor stonden van groot belang blijven. Want ook in deze tijd kunnen we niet dulden dat medeburgers worden gedemoniseerd, mishandeld en vervolgd omdat ze tot een bepaalde groep horen.

Kom naar de herdenking

Doe jij ook mee aan de herdenking van de Februaristaking op zondag 25 februari? Het defilé begint om 16:45 uur. Voorafgaand organiseert de FNV een bijeenkomst in de Stopera.

Herdenking Februaristaking

Waar: Jonas Daniël Meijerplein 7 Amsterdam
Datum: 25 februari 2018
Tijd: 16:45 uur

FNV-bijeenkomst Februaristaking

Waar: Stopera in de Boekmanzaal
Adres: Waterlooplein 28, Amsterdam
Datum: 25 februari 2018
Tijd: 14:30 uur

Programma

 14.30 uurBoekmanzaal van de Stopera open
 15.00 – 15.10Welkom en opening door Guus Duppen (voorzitter comité)
 15.10 – 15.30Bijdrage door Max van den Berg, oud-staker en mede-oprichter Verzetsmuseum
 15.30 – 15.50Cultureel intermezzo verzorgd door Rob van de Meeberg (acteur, zanger, etc.)
 15.50 – 16.05Kleine pauze voor koffie en cake
 16.05 – 16.25Bijdrage door Tuur Elzinga, lid Dagelijks Bestuur FNV (Internationaal Secretaris)
 16.25 – 16.30Sluiting bijeenkomst door Guus Duppen
 16.30 – 16.45Kranslegging door Joke van Zelst (lid van ons comité, lid Ledenparlement FNV) bij herdenkingsplaquette van Abvakabo FNV in binnenstraat (Putsgang) van Stopera