Skip to main content

Handen af van Jemen, stop imperialistische interventies! 

By 22 januari 2024Laatste nieuws

Op 12 januari lanceerden de VS en het Verenigd Koninkrijk met behulp van de Nederlandse staat raketten af op Jemen, onder het mom van het “beschermen van de vrije doorvaart” tegen de aanvallen van de Ansar Allah  (in veel media vaak beschreven als de Houthi’s), In werkelijkheid gaat het erom de grip op de regio door het imperialistische VS-EU-NAVO blok te versterken en om de wapenleveranties aan de Israëlische staat in het licht van de genocide tegen de Palestijnse bevolking door te kunnen zetten, om de aandacht af te leiden van de belangrijke hoorzitting bij de ICJ (Internationaal Gerechtshof, waar geschillen tussen landen worden behandeld) waarin Zuid-Afrika de staat Israël aanklaagde wegens genocide. Het is niet voor niets dat de aanval plaatsvond een dag na de eerste dag van de hoorzitting bij de ICJ.

De AFVN veroordeelt met kracht deze aanval en de betrokkenheid van Nederland daarbij. Deze imperialistische interventie gooit nog meer olie op het vuur in de regio en vergroot de kans op escalatie naar een mogelijke wereldoorlog. Dit zal desastreuze gevolgen hebben, óók voor de Nederlandse bevolking. Het demissionaire kabinet draagt een grote verantwoordelijkheid voor het verder “in brand steken” van het Midden-Oosten. We moeten deze aanval ook in het licht zien van de ontwikkelingen wereldwijd, vooral als het over de strijd gaat tussen aan de ene kant het (tanende) kapitalistische/imperialistische blok onder leiding van de VS (met 1000 militaire basissen in de gehele wereld, ook 1 in Jemen) en het steeds groter opkomend socialistisch/anti-imperialistisch blok onder leiding van China en Rusland. Zo hebben recent verschillende nieuwe landen zich bij de BRICS aangesloten of zijn zeer waarschijnlijk van plan om zich daarbij aan te sluiten. Denk aan landen als Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Buitengewoon belangrijk om nog eens de aandacht op te vestigen, China (en Rusland) zijn al lange tijd bezig om bij te dragen aan vrede in de wereld, als het over Jemen gaat is het van belang te vermelden dat dankzij de onderhandelingen van China het tot een akkoord is gekomen tussen Saudi-Arabië en Iran, een buitengewoon belangrijke stap richting vrede in die regio en het feit dat China bezig was om de VAE en Saudi-Arabië bij de BRICS te krijgen zien we ook als belangrijke stappen richting de vrede. De Ansar Allah (Houthi’s) vormt ook een belangrijke kracht in het as van het verzet tegen de zionistische staat Israël en de VS proberen deze ontwikkelingen tegen te werken. 

Wij roepen op tot strijd tegen het imperialistische systeem, in het bijzonder tegen de Nederlandse monopolies en regering, tegen de NAVO en tegen de plannen van het VS-EU-NAVO blok om met geweld hun belangen/winsten te verdedigen ten koste van de volkeren. In de Eed van Buchenwald, een van onze basisprincipes staat o.a. deze frase: ”De opbouw van een nieuwe wereld van vrede en vrijheid is ons doel!”

Wij eisen daarom:

– Handen af van Jemen!

– Stop de genocide in Palestina, verbreek de banden met Israël!

– Non-coöperatie met de oorlogsmachine

– Nederland uit de NAVO, de NAVO uit Nederland!