Skip to main content

Gemeente Tilburg start onderzoek naar twee nazihandelaren

By 8 september 2021Ingezonden, Nazibeurs, Pers

TILBURG, 7 sept. 2021 – De gemeente Tilburg is na acties van de groep ‘Tilburg nazivrij’ een onderzoek gestart naar twee nazihandelaren. Het gaat om de omstreden nazihandelaar Gaston Vrolings van Dutchmilitaria.com en zijn nazibeurs Militariahouten.com en naar de nazihandel FJM44.com, ook uit Tilburg.
Dat heeft veiligheidsadviseur Bart Gossen van de gemeente vanmiddag tegen de werkgroep Tilburg nazivrij gezegd. Het onderzoek richt zich op de handhaving van de plaatselijke regels voor de handel in tweedehands goederen.

Het bedrijf FJM44.com is van de Finse nazihandelaar Fredrik Sokerivatsa. Hij is ingeschreven bij de KvK Tilburg onder nr 65405811. De gemeente onderzoekt hem eveneens.
De groep Tilburg nazivrij wilde aangifte tegen de gemeente doen wegens het gebrek aan handhaving, maar wacht daar nu nog even mee, zo zegt woordvoerder Arthur Graaff.

De gemeente verbood zondag een demonstratie bij het bedrijf van Vrolings aan de Europalaan, waarna de groep die avond in die buurt heeft geflyerd. In de flyer staat o.m. dat Vrolings verboden nazidolken verkoopt, ook een nazimedaille van € 35.000 en ook vaak antisemitische SS-bladen.

Vrolings’ beurs in Houten heeft volgens de werkgroep geen vergunning van die gemeente. Het tv-programma Kassa liet op 31 augustus met geheime camera’s zien dat daar Joodse sterren worden aangeboden voor € 2500. 

Twee Joodse organsiaties, het CJO en het CIDI,  lieten daarop weten aangifte tegen de nazihandelaar te doen.

Zondagavond heeft Vrolings in Tilburg de flyeraars op straat gehinderd met zijn busje. Hij beschadigde daarbij een lantaarnpaal in zijn eigen straat, de Europalaan. Hij droop af toen de politie gebeld werd. De nazihandelaar heeft maandag verder info over SS-bladen en nazidolken van zijn site verwijderd.