Skip to main content

Demo uitgesteld bij SS-begraafplaats Ysselsteyn na contact met Duitse ambassadeur

By 9 oktober 2021oktober 11th, 2021nazibegraafplaats, Ysselsteyn

DEN HAAG, 8 okt 2021 – De demonstratie van zaterdag 9 oktober 2021 bij de nazi- en SS-begraafplaats Ysselsteyn (Venray, 31.000 doden) gaat niet door. Dat verklaart protest coördinator Arthur Graaff van de oud-verzetsstrijders van de AFVN-BvA.

Hij verwijs naar contact met de Duitse ambassadeur deze week. Er komt nu toch informatie over de holocaust en oorlogsmisdaden. Deze ontbrak tot nu toe volledig, stelt Graaff, die met de AFVN-BvA sinds 2013 acties hier voert. De VPRO en de NPS zonden daarover al documentaires uit. Afgelopen november bleef de Duitse ambassadeur voor het eerst weg van de herdenking daar na een petitie, waar o.m. museum/kamp Dachau en twee opperrabbijnen aan meededen.

Diverse opschriften en aankondigingen gaan veranderen. Zo is de foutieve aankondiging op het centrale punt van de begraafplaats al verdwenen.

Daar stond in grote bronzen letters in het Nederlands en Duits ‘Op deze begraafplaats rusten 31.585 Duitse soldaten’. Maar dat waren geen Duitse, maar Nazisoldaten die allemaal deel uitmaakten van de Wehrmacht die door de nazi’s in 1935 was opgericht en die allemaal een eed van trouw aan Hitler persoonlijk hadden gezworen, en die in Nederland volop meededen aan de voorbereiding en uitvoering van de holocaust, de terreur, de folteringen, de executies, de Jodenjacht. De ‘republiek Duitsland’ bestond niet meer, die was vervangen vanaf maart 1933 door Grossdeutsches Reich, of Deutsches Reich en besloeg een groter gebied dan het ‘Duitsland’ daarvoor. Verder kwamen zeker ong. 8% van de doden uit Oostenrijk, ong. 4% uit Nederland, verder tientallen uit Tsjechië, Polen, Hongarije, Roemenië en zelfs vele tientallen uit de USSR, zoals Georgië.

De kritiek van Graaff en andere historici, antifascisten en Joods organisaties was dat dit feitelijk onjuist was. Ongeveer 1 op de vijf doden komt niet uit Duitsland, maar uit 40 andere landen, vooral Oostenrijk en Nederland, maar ook Polen, Tsjechië, de Sovjet-Unie en Georgië. Graaff wijst erop dat ook de term ‘nazisoldaten’ hier geldt, aangezien de Wehrmacht door de nazi’s was opgericht al die soldaten een eed van trouw aan Hitler zwoeren en bij de holocaust betrokken waren. Hij stelt verder dat SS’ers en NSB’ers geen soldaten volgens het oorlogsrecht zijn, en dus van de begraafplaats verwijderd moeten worden.

De beruchtste dode is SS-officier Julius Dettmann, die de deportatie van Anne Frank en haar familie en vrienden uitvoerde. Tot nu toe was over dat feit op de begraafplaats en hun sites geen enkele informatie te vinden. Die info ontbreekt ook bij de ergste Nederlandse oorlogsmisdadigers zoals politiecommissaris Anton van Dijk uit Nijmegen, die zelf op straat de razzia’s op de 500 Nijmeegse Joden leidde of bij de eerste Nederlands vrijwilliger van de  SS’er, Willem Heubel. Afgelopen november legde een Belgische neonazi, Carrera Neefs, ongehinderd bloemen bij zijn graf. De beheerders uitten daarover tot verbazing van de critici niet hun afkeuring.

De toestemming dd. 4 okt 2021 van de gem. Venray voor de demo van 9 okt 2021

OVERZICHT

  • Ysselsteyn is met 28 ha de grootste nazibegraafplaats in Europa en telt bijna 32.000 nazidoden onder wie SS’ers en ook Nederlandse oorlogsmisdadigers.
  • Tevens is het in Europa de grootste SS-begraafplaats met ongeveer 3.000 SS’ers (onder hen vele tientallen Nederlanders), maar de SS-graven zijn niet als zodanig te herkennen. De beruchtste SS’er is Julius Dettmann, die Anne Frank en haar familie liet deporteren en de executie van Johannes Post leidde.
  • Ook de honderden zware Nederlandse  verraders, NSB’ers, folteraars, Jodenjagers en beulen, zijn niet te herkennen, zoals de Nijmeegse Jodenjager en politiecommissaris, Anton van Dijk.
  • De Duitse oorlogsgravenstichting, de Volksbund, is sinds 1976 de beheerder. Deze schakelt regelmatig Nederlandse en Duitse schoolkinderen in om de graven schoon te maken. Vele critici willen dat ook dit stopt.
  • Vorig jaar stopte het leggen van kransen door de Duitse ambassadeur, de Bundeswehr en Nederlandse militairen.De critici willen dat dit nooit meer gebeurd omdat zij dit beschouwen als het vereren van zware nazi’s en oorlogsmisdadigers
  • De opening van het nieuwe bezoekerscentrum is een half jaar uitgesteld. De AFVN-BvA vraagt de Duitse oorlogsgravenstichting om de huidige beheerders en het bestuur van de Vrienden van Ysselsteyn te ontslaan. Daaronder vooral de voorzitter van de Vrienden, mevr. Voigt, tevens echtgenote van de beheerder, tegen welke dame ook nog een strafzaak loopt vanwege laster.