Alle gruwelen lijken voorgoed uit Dachau verdwenen. Dat tracht oorlogsjournalist Arthur Graaff uit Bussum te laten zien in zijn foto-expositie, die zaterdag 27 januari start in De Palmpit.
Wethouder Van Meerten verricht de opening van de expositie, die als titel heeft ‘Is het vredig in Dachau? Een ongewilde familieband na 85 jaar.
De tentoonstelling loopt t/m zaterdag 10 februari en is open van 10-18 uur in de hal van wijkcentrum de Palmpit, Koekkoeklaan 3, Bussum
Dachau was in 1933 het allereerste concentratiekamp van de nazi’s, en Graaffs oom werd er als verzetsman in april 1945 nog vermoord. De openingsdag van de expositie staat bekend als internationale Holocaustdag, omdat op deze dag het kamp Auschwitz – geheel gebaseerd op Dachau – bevrijd werd door de Sowjets. Bij de opening wordt Auschwitz ook herdacht.
Graaff bezocht vanwege zijn oom Dachau en raakte totaal overrompeld door de rust, en vredigheid en de afwezigheid van elk spoor van gruwelen. Hij liep drie dagen door het kamp en was er tot zijn eigen verwondering zelfs na sluitingstijd bijna niet weg te slaan. Er bleken wat opmerkelijke gebouwen bijgekomen, vooral kerken, en wat er nog staat lijkt volgens hem ‘schoongespoten met een morele hogedrukspuit’. Zijn bezoek bracht hem ertoe actief te worden bij de AFVN-Bond van Antifascisten. Daarvan is hij sinds enkele jaren woordvoerder en wordt bijvoorbeeld door PowNed schamper aangeduid als ‘onze huis-antifascist’.
De expositie besteedt ook aandacht aan het bekendste Nederlandse slachtoffer, prof. pater Titus Brandsma, verzetsman en rector magnificus van de Nijmeegse universiteit. Naar hem zijn in het Gooi twee scholen vernoemd en in Nederland 40.
Graaff, zoon van een Hilversumse verzetsman, organiseert voor de bond ook de herdenking van de Februaristaking in het Gooi. Deze vindt plaats op 26 februari om 17 uur bij het Oude Raadhuis van Hilversum.
De tentoonstelling zal hierna ook nog te zien zijn in verzetsmusea in Zuid-Holland en Leeuwarden en in het kamp Amersfoort (onder voorbehoud). Van de foto’s en de begeleidende teksten s verschijnt in maart een boekje.

Foto’s uit Dachau / foto: Arthur Graaff