Skip to main content

FIR Nieuwsbrief 2019 nr. 24

Een belangrijke verklaring over het omgaan met geschiedenis Rusland

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov voelde zich gedwongen om commentaar te leveren op de historische aanvallen op Rusland in een fundamenteel artikel. We citeren enkele aspecten van deze inzichtelijke tekst:

Onze tegenstanders proberen de rol van de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog te verkleinen en af ​​te schilderen, zo niet als de hoofdschuldige van de oorlog, dan op zijn minst als een agressor, samen met nazi-Duitsland, en verspreidden de stellingen over ‘gelijke verantwoordelijkheid’. Ze stellen cynisch gelijk aan de nazi-bezetting, die tientallen miljoenen levens eiste, en de misdaden gepleegd door collaborateurs met de bevrijdende missie van het Rode Leger. Monumenten worden opgericht ter ere van nazi-handlangers. Tegelijkertijd worden in sommige landen monumenten voor soldaten en de graven van gevallen soldaten ontheiligd en vernietigd. …

Er worden echter valse interpretaties van de geschiedenis geïntroduceerd in het westerse onderwijssysteem met mystificaties en pseudo-historische theorieën die zijn ontworpen om de prestatie van onze voorouders te kleineren. Jongeren krijgen te horen dat de grootste verdienste van de overwinning op het nazisme en de bevrijding van Europa niet naar de Sovjet-troepen gaat, maar naar het westen vanwege de landing in Normandië, die minder dan een jaar voordat het nazisme werd verslagen plaatsvond.

We houden heilig de bijdrage van alle geallieerden aan de gemeenschappelijke overwinning in die oorlog, en we geloven dat elke poging om een ​​wig tussen ons te drijven schandelijk is. Maar hoe hard de vervalsers van de geschiedenis ook proberen, het vuur van de waarheid kan niet worden uitgedoofd. Het waren de volkeren van de Sovjet-Unie die de ruggengraat van het Derde Rijk braken. Dat is een feit.

De aanvallen op Victory Day en de viering van de grote prestatie van degenen die de vreselijke oorlog hebben gewonnen zijn verschrikkelijk. …

We worden er in essentie van beschuldigd de herinnering aan onze vaders en grootvaders te bewaren, die hun leven hebben neergelegd in een heilige bevrijdingsoorlog, hen militaire eer hebben gegeven en de dag van de overwinning wijd en met trots hebben gevierd. Was het Rusland of de Sovjet-Unie die twee wereldoorlogen losliet? Zijn wij het die vandaag een uitgebreid netwerk van militaire bases exploiteren die zijn opgezet om de hele wereld te beheersen?

Voor diplomaten en politici is 9 mei ook een goede gelegenheid om te herinneren dat de Bondgenoten zichzelf in 1945 als de Verenigde Naties noemden. Ze stonden schouder aan schouder tijdens de oorlog, voerden Noordpool-konvooien uit en verbroederden op de Elbe. Franse piloten in het Normandie-Neman jachtregiment vochten de vijand aan het Sovjet-Duitse front. Bewustzijn van de gemeenschappelijke dreiging in het licht van de onmenselijke ideologie van het nationaalsocialisme had de staten geholpen met verschillende politieke en sociaaleconomische modellen om verschillen te overwinnen. Het geloof dat de overwinning van nazi-Duitsland de triomf van gerechtigheid en de overwinning van licht op de duisternis markeert, was de verbindende factor.

De volledige tekst kunt u hier vinden