Skip to main content

FIR is geschokt door ontheiliging van gedenkteken Auschwitz

Met ontzetting en woede heeft de Internationale Federatie van Verzetsstrijders (FIR) – Vereniging van Anti-Fascisten moeten vernemen dat dinsdag het gedenkteken Auschwitz-Birkenau, het symbool van de industriële massale uitroeiing van Joodse mensen, Sinti en Roma en anderen door het Duitse fascisme, ontheiligd werd met antisemitische leuzen.

Als iemand denkt dat hij met dergelijke graffiti de waarheid over de massamisdaden of de betekenis van de verdienste van het Rode Leger, dat het kamp op 27 januari 1945 bevrijdde, kan uitwissen, dan vergist hij zich. De wereld zal zich deze historische gebeurtenissen in verband met Auschwitz altijd blijven herinneren. En alle antifascisten zullen ervoor opkomen dat ondanks dergelijke ontheiligingen er ook in de toekomst een waardige herdenking zal zijn. Op het moment van dergelijke aanslagen voelen wij ons in het bijzonder verbonden met de Auschwitz Gedenkplaats en het Internationale Auschwitz Comité.

bron: NOS

Een effectieve reactie tegen dergelijke aanslagen blijft het antifascistische herdenkingswerk. Zo plant de FIR samen met de Belgische Stichting Auschwitz en het Instituut voor Oorlogserfgoed onder de slogan “Trein der Duizend” voor het komende jaar opnieuw een internationale jongerenontmoeting in de gedenkplaats Auschwitz.