
Op 25 april stuurden de Italiaanse antifascisten van alle generaties in het hele land met het gezang van de lofzang van de partizanen “Bella Ciao” een groot signaal van de levendigheid van de antifascistische idealen. Tegenwoordig zijn in geheel Europa herdenkingsactiviteiten van de antifascisten zichtbaar.
In Frankrijk heeft het besluit van president Macron om alle officiële herdenkingsactiviteiten op 8 mei te annuleren, geleid tot publieke protesten, zelfs binnen de conservatieve groep.
Nu zullen er – uitgaande van sociale groepen en antifascistische politici – op zijn minst officiële ceremonies voor het leggen van kransen zonder brede publieke participatie.

In Duitsland is de afgelopen dagen al duidelijk geworden dat er publiekelijk zichtbare herdenkingsacties zullen zijn, ook al beperkt de vereiste van afstand de traditionele gebeurtenissen.
Reeds op 2 mei legden de Berlijnse regering en de Russische ambassadeur gezamenlijk kransen ter gelegenheid van de militaire overwinning van de Sovjet-strijdkrachten in Berlijn. Andere ambassadeurs van de voormalige Sovjetrepublieken namen deel aan deze officiële herdenking.
Ook in Greifswald vond een herdenkingsceremonie met het leggen van bloemen in Sovjet-gedenktekens plaats en op 8 mei vindt er een ceremonie plaats in Treptow Park.
Alleen de Oekraïense ambassadeur in Duitsland, Andrij Melnyk, veroorzaakte een schandaal toen hij de uitnodiging van de Berlijnse regerende burgemeester Michael Müller (SPD) verwierp om het einde van de oorlog te herdenken, met het argument dat de Russische vertegenwoordiger ook aanwezig zou zijn. Hij zei dat dit de “ergste nachtmerrie” voor hem was.
Op 7 mei overhandigden vertegenwoordigers van de VVN-BdA 95.000 handtekeningen van een petitie “8 mei moet uitgeroepen worden tot nationale feestdag” in Berlijn aan leden van het Duitse parlement.
Op 8 mei zelf zijn in feite meer dan 50 steden in de BRD bekend, waar antifascistische allianties herdenkingsbijeenkomsten hebben gehouden, die ondanks Corona-beperkingen zullen plaatsvinden.
In Oostenrijk legden de federale president en de deelstaatregering kransen bij het concentratiekampmonument Mauthausen. Bovendien zullen de antifascistische federaties in deze dagen in Mauthausen en de talloze subkampen door symbolische herdenkingsacties duidelijk maken hoe belangrijk de verjaardag van de bevrijding van fascisme en oorlog voor hen is.
In Nederland markeerden mensen hun huizen op de traditionele herdenkings- en vakantiedagen op 4/5 mei en op 4 mei legden ze op kleinere schaal kransen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van oorlog en vervolging.
Ook in Hongarije is er op 8 mei in Boedapest het antifascistische monument – geïnitieerd door de federatie van verzetsstrijders en antifascisten MEASZ – een vorm van herinnering. Hoewel de politie elke openbare vergadering heeft verboden, zullen tal van sociale organisaties en prominente persoonlijkheden van het land daar individuele bloemstukken neerleggen.
In veel andere Europese landen zijn er dergelijke sociale initiatieven. Ze laten zien dat de herinnering aan de wereldhistorische overwinning van de anti-Hitlercoalitie en de vrouwen en mannen die hun leven, hun gezondheid en hun vrijheid ervoor hebben gegeven, levend blijft.
In een videoboodschap op facebook verklaarde de secretaris-generaal van FIR:
“Dit jaar moeten we de dagen van bevrijding, de virtuele dag van de overwinning, in onze gedachten en in ons hart vieren.
Desalniettemin is het zeker dat onze gemeenschappelijke geest de wereld kan veranderen voor een vreedzame en solidaire toekomst – Antifascisme is ons doel voor vandaag en morgen. ”
