Skip to main content

Duitsers bieden tientallen verboden SS-dolken aan op nazibeurs in Duiven

By 24 februari 2018februari 26th, 2018Nazibeurs, Pers

DUIVEN, 24 feb. 2018 – Op een nazibeurs in Duiven bij Arnhem zijn zaterdag ongeveer 200 nazi- en SS-dolken aangetroffen. Een beurs in zg. ‘militaria’ in Duiven gaf zo’n 10 Duitse en 20 Nederlandse handelaren de gelegenheid tot verkoop van nazispullen. De dolken kosten van € 300 tot € 900.

beurs Duiven 24 feb 18, foto AFVN/BvA

Op de beurs boden ongeveer 30 handelaren verder elk zo’n 200-400 nazispullen met hakenkruizen aan, van medailles en brochures tot dolken, nazihelmen, -petten en -uniformen. Naar schatting van de bond minstens zo’n 10.000 nazispullen, ook van de SS.

De bond duidt al deze bezigheden aan als ‘fascistoïde handel in relikwieën’. De bond duidt dit aan als ‘fascistoïde handel in nazirelikwieën’. De bond heeft ook ernstig bezwaar aan het verdienen aan de ellende van de oorlog.

Of de Duitse handelaren neonazi’s waren, heeft de bond niet kunnen vaststellen. In Duitsland is de verkoop van nazispullen streng gereguleerd: alleen aan mensen boven 21 en uitsluitend met legitimatie waarbij naam en adres van de koper genoteerd moeten worden, wat in Nederland niet zo is. In Duitsland moeten ook alle hakenkruizen worden afgeplakt. De politie werd opgeroepen, maar die weigerde de dolken in beslag te nemen.

organisator nazibeurs Duiven, foto AFVN/BvA

Tegen de organisator van de beurs wordt aangifte gedaan van aanzetten tot discriminatie wegens de verkoop van nazivoorwerpen. De SS- en nazidolken zijn volgens het ‘Nazidolkenarrest’ van het Gerechtshof in Arnhem intrinsiek discriminerend en daarom verboden. De antifascisten zijn geschokt dat er zoveel Duitsers zoveel dolken aanbieden. De bond gaat in gesprek met de gemeente om de verkoop van nazispullen via de plaatselijke verordening onmogelijk te maken. Voor zover de AFVN-BvA kon vaststellen, werden er geen exemplaren van Mein Kampf verkocht.
De organisator trachtte AFVN-woordvoerder Arthur Graaff uit Bussum en de andere controleur met fysiek geweld van de beurs te verwijderen, hoewel zij betaald hadden en er rustig rondliepen en foto’s maakte. Volgens de organisator van de nazibeurs is fotograferen daar verboden. De beurs is echter openbaar en iedereen wordt toegelaten. De opgekomen politie wilde geen aangifte wegens mishandeling tegen de organisator opnemen.

beurs Duiven 24 feb 18, foto AFVN/BvA

Op de beurs werd ook de nazihandelaar en -beursorganisator Gaston Vrolings uit Tilburg aangetroffen met een stand vol uitsluitend nazispullen, vooral medailles. Hij organiseert een nazibeurs in Houten (U) en heeft eerder een proces tegen de AFVN-BvA aangespannen. Daarbij werd de woordvoerder van de bond, Arthur Graaff, tot € 150 euro werd veroordeeld wegens zogenaamde smaad. Graaff noemt Vrolings een ‘nazihandelaar’ en heeft hoger beroep aangetekend. Door de controle van de beurs in Duiven blijkt dat Vrolings niet alleen zelf nazibeurzen organiseert, maar ook aan de andere deelneemt, zoals deze maandelijkse beurs in Duiven. Vrolings beweert geen nazihandelaar te zijn, hoewel hij aan vele beurzen op dat gebied deelneemt. Hij is ook actief op nazifora zoals Wehrmacht-awards.com voor nazimedailles, waaraan hij vanaf 2006 (!) tot nu al ruim 2.200 (tweeduizend tweehonderd) berichten vaak met foto’s heeft bijgedragen.
Toen Vrolings in Duiven merkte dat de AFVN-BvA er was, verborg hij zich, zo zagen de antifascisten. Het hoger beroep dient vrijdag 2 maart om 09:00 bij het Gerechtshof in Arnhem, dat slechts 6 km van de beurs in Duiven verwijderd is.

Daaraan voorafgaand zullen medestanders van Graaff om  8 uur bij het hof demonstreren tegen discriminatie en de handel in verboden nazispullen. Het proces gaat ook over het recht van Graaff als journalist (hij is al 30 jaar betalend lid van de Ned. Ver. van Journalisten) en auteur over de nazihandel en -handelaren te schrijven. Graaff, een journaliste van de Gooi- en Eemlander en het Noordhollands Dagblad Leonie Groen, en de penningmeester van de AFVN-BvA betrapten de handelaar Vrolings eerder op het verkopen van Mein Kampf (foto bijgesloten). De AFVN noemt dit een politiek proces.

De AFVN-BvA voert extra actie tegen de nazibeurzen, omdat hun aantal volgens de bond stijgt. ‘Twee jaar terug waren er no 35, nu is dat al bijna 40 opgelopen,  zegt woordvoerder Graaff. Zijn bond ziet een direkte link met de groei van extreem rechts, zoals dat bijvoorbeeld inArnhem gebeurt nu daar de PVV een de verkiezingen deelneemt. Een bekende en veroordeelde neonazi. R.J.Koelewaard, is diverse malen met zijn vrienden gefotografeerd op beurzen van nazihandelaar Vrolings. Die wil neonazi’s de toegang tot zijn beurs niet weigeren.