Directeur Backhaus van het prestigieuze Duits Historisch Museum in Berlijn kondigt aan naar Den Bosch te reizen om te kijken of de tentoonstelling te sensationeel is. „Als er sprake is van extreme bagatellisering of een verkeerde interpretatie, dan halen we de uitgeleende stukken terug.” Einde nazi-expo!
„Als je de foto’s en objecten niet van commentaar voorziet, dan laat je de argeloze bezoeker aan zijn lot over”
Bron: Telegraaf
BERLIJN – Vanuit Duitsland klinkt zware kritiek op een Nederlandse nazi-expo. De tentoonstelling over design van het Derde Rijk in Den Bosch zou flink tekortschieten. Diverse Duitse museumdirecteuren en media maken er gehakt van.
Haarfijn
„Het is de opgave van musea om de samenhang uit te leggen, om te verklaren. Anders heeft het weinig zin”, aldus een zegsman van de Topographie des Terrors uit Berlijn, waar de waanzin van de Tweede Wereldoorlog direct bij de blootgelegde SS-martelkelders in de voormalige Reichshauptstadt wordt getoond.
Duitslands grootste krant, Bild-Zeitung, toonde zich dinsdag daarom op de voorpagina verontwaardigd over Nederland: ’Het nazi-design stoort’. Ook de publieke radiozender Deutschlandfunk bericht over de kritiek. Het weekblad Der Spiegel citeert tentoonstellingsmaker Timo de Rijk uit Den Bosch. Die vindt dat de geschiedenis van het design van het Derde Rijk ’onderbelicht’ is. „Nazi-symbolen en logo’s waren geniaal gemaakt”, zegt De Rijk vol bewondering.
Glorificatie
Maar niet alleen het toonaangevende tijdschrift Der Spiegel vreest de verheerlijking van nazi-parafernalia. Ook de Joodse gemeente in Berlijn is bang: „Als je de esthetiek van het Derde Rijk gebruikt, dan moet je oppassen voor glorificatie”, aldus Ilan Kiesling. De specialist voor antisemitisme van de Joodse organisatie: „Als je de boel niet goed uitlegt, is dat slecht. Deze kunstwerken staan niet op zichzelf, maar zijn uit een politieke, racistische en moorddadige ideologie ontstaan.”
Bekijk ook: Design van het Derde Rijk: ’Hitler en de zijnen waren weinig origineel’
Voor de Duitsers is er dus te weinig commentaar bij de nazi-objecten in Nederland. De historische achtergrond blijft onderbelicht. Zo zouden mythes kunnen ontstaan, vinden ze. De Rijk zei zelfs tegen tv-zender ZDF: „Ik hoop dat er neonazi’s komen. Hier vind je devotionalia (religieuze gebruiksvoorwerpen, red.). Misschien vinden ze dat mooi.”
Naïef
Dit oordeel vindt de directeur van het prestigieuze Duits Historisch Museum in Berlijn ’naïef’. „Het klinkt als een flap-uit, en je moet verhinderen dat er neonazi’s komen”, aldus Fritz Backhaus, die zeker een dozijn in bruikleen gegeven voorwerpen aan Den Bosch gaf, waaronder Hitlers dressoir. „Een museum moet niet alleen mooie spullen laten zien, maar ook de context en de propaganda erachter tonen.”
Bekijk ook: Met een zeker afgrijzen naar de nazi-expositie in Den Bosch
„Als je de foto’s en objecten niet van commentaar voorziet, dan laat je de argeloze bezoeker aan zijn lot over”, legt de woordvoerder verder uit. Bij de ’Topografie van de terreur’ wordt haarfijn uit de doeken gedaan hoe Hitler en zijn trawanten Europa veroverden en het halve continent in puin legden. Met als resultaat zestig miljoen doden.