Skip to main content

DEN HAAG, 15 sept. 2017 – De Duitse ambassadeur Dirk Brengelman in Den Haag vervult een wens van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland.Hij gaat nazisoldaten en SS’ers ook dit jaar eervol herdenken. Hij organiseert half november de herdenking op nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray). Op die plek ligt de grootste nazi- en SS-begraafplaats van West-Europa. De AFVN-Bond van Antifascisten heeft bezwaar gemaakt bij de ambassadeur..

AfD-voorman Alexander Gauland kwam vandaag in het nieuws vanwege zijn uitspraak dat Duitse soldaten uit WO-I en WO-II hetzelfde respect verdienen als de andere soldaten uit die oorlogen. De Duitse oorlogsgravenstichting, beheerder van Ysselsteyn, stelt dat ook al enkele jaren, zo meldt de AFVN-BvA.

Op Ysselsteyn liggen 32.000 nazisoldaten, van wie ongeveer 6.000 SS’ers. Bij de SS’ers zijn ook vrijwilligers uit Nederland, zoals Willem Heubel, die zich als eerste in ons land aanmeldde. Verder ook Jodenjagers zoals de Nijmeegse politiecommissaris Anton van Dijk en moordenaren van verzetsmensen.

Een woordvoerder van de AFVN-BvA: “Uit deze uitspraak van de AfD blijkt de ware aard van de herdenking op Ysselsteyn. Er zijn vele plekken in Nederland waar de ellende van vooral de slachtoffers van de oorlog herdacht kan worden, maar Ysselsteyn hoort daar absoluut niet bij. Daar liggen de daders.”

Tijdens de Vierdaagse van dit jaar zijn Duitse soldaten die daaraan deelnamen, in hun vrije tijd kransen gaan leggen op Ysselsteyn. De AFVN-BvA acht dat onbegrijpelijk en onaanvaardbaar en heeft de krans van de Bundeswehr toen overgebracht naar het graf van een Nederlands oorlogsslachtoffer in het dorp Ysselsteyn. De VPRO heeft daar opnamen van gemaakt.

Vorig jaar hadden de antifascisten een kennismakingsafspraak met de toen nieuwe Duitse ambassadeur, maar deze zei hem af. De bond vertegenwoordigt ook Nederlandse verzetsmensen uit WO-2. In 1980 ontstond een rel nadat president Reagan van de VS tijdens zijn bezoek aan West-Duitsland een kerkhof bezocht, Bitburg in de Eifel, waar ook enkele tientallen SS’ers blerken te liggen.

De antifascisten en andere groepen maken al jaren ernstig bezwaar tegen de herdenking op Ysselsteyn, waaraan ook Nederlandse en andere NAVO-militairen deelnemen. “Zij leggen daar net als de ambassadeur kransen en salueren er voor de dode nazi’s, SS’ers en Jodenjagers,”  stelt de AFVN-BvA. De Limburgse commissaris van de koning en de burgemeester van Venray nemen ook vrijwel jaarlijks deel.

De eerstvolgende herdenking op Ysselsteyn vindt plaats op  zondag19 november 2017. De antifascisten hebben in mei het plan gelanceerd om de nazibegraafplaats Ysselsteyn, dat in 2016 70 jaar bestond, te sluiten omdat er steeds meer extreemrechtse impulsen van uit gaan. Behalve de ambassadeur bezoeken ook neonazi’s de begraafplaats.

De AFVN-BvA steunt ook het bezwaar dat haar Duitse zustervereniging Bund von Antifascisten tegen de uitlating van de AfD-voorman heeft gepubliceerd. De AFVN-BvA wijst erop, dat ook de zg. ‘Volksbund’, de Duitse oorlogsgravenstichting de mening van de AfD al enkele jaren deelt. De Volksbund beheert Ysselsteyn.

De AFVN vindt dat vanwege dat standpunt de Nederlandse oorlogsgravenstichting niet met de Volksbund kan samenwerken. De antifascisten hebben daarom de Oorlogsgravenstichting overleg voorgesteld.

De bond heeft ook een brief naar de minister van defensie gestuurd, met het verzoek te beletten dat Nederlandse officieren of soldaten nog ooit deelnemen aan de naziherdenking in Ysselsteyn.