Skip to main content

Duitse ambassadeur stopt herdenking op nazikerkhof in Nederland

DEN HAAG, 4 NOV. 2020 – De Duitse ambassadeur ziet af van een herdenking op het grote landelijke nazikerkhof in Venray-Ysselsteyn.

Het Centraal Joods Overleg (CJO) heeft de afgelopen twee weken bij de ambassadeur daarop aangedrongen en maakte gisteren na een laatste vergadering met ambassadeur Brengelmann het nieuws bekend. Op Ysselsteyn liggen 32.000 nazisoldaten, SS’ers en zware Nederlandse oorlogsmisdadigers.

Er was toenemende druk op de ambassadeur uitgeoefend om de jaarlijkse herdenking te stoppen. Op de begraafplaats ligt o.m. de SS’er die Anne Frank en haar familie naar hun dood zond. Behalve hij liggen daar nog honderden andere Duitse, Oostenrijks een Nederlandse oorlogsmisdadigers en Jodenjagers. Vm. politiecommissaris van Nijmegen, Anton van Dijk ook, berucht als Jodenjager.

Half september startte een petitie aan de ambassadeur van nazaten van verzetsmensen en Joodse slachtoffers. Organisator is Arthur Graaff, antifascist en zoon van een verzetsman en neef van een oom die in Dachau vermoord is.
herdenknazisniet.petities.nl

Deze petitie kreeg steun van o.m. de leiding van vm. kamp Dachau in Duitsland, van het Simon Wiesenthal Center tegen antisemitisme in Jerusalem, van twee Vredeseducatie_Doeboek_schets_NL_05_12_2019_Geheel defopperrabbijnen, de AFVN en bijna 300 andere betrokkenen. Graaff feliciteert het CJO van harte met dit resultaat.

 

 

‘VERGOELIJKEND VOOR FASCISME EN HOLOCAUST”
Schoolboek over oorlog negeert zowel dood van Anne Frank als SS-daders
BUSSUM,  30 okt. 2020 – Een nieuw schoolboek over de Tweede Wereldoorlog negeert zowel de deportatie en dood van Anne Frank als de SS-daders die in Nederland de holocaust uitvoerden. Ook ontbreekt uitleg en een veroordeling van het fascisme. Critici noemen dat ‘ernstige geschiedvervalsing en behoorlijk discriminerend’. Het boek moet worden ingetrokken, vinden zij.
Het boek, getiteld ‘Vrijheid Doeboek’ is een uitgave van o.m. de nazibegraafplaats Venray-Ysselsteyn. Het boek noemt Anne wel, maar niet dat zij omkwam in een nazikamp. Evenmin de SS-dader van Annes deportatie, Julius Dettmann, die op Ysselsteyn ligt. Ook ontbreken in het boek dat op Ysselsteyn ‘vele honderden zware nazi-oorlogsmisdadigers en Jodenjagers’ liggen onder de ruim 31.000 nazisoldaten, SS’ers, en Nederlandse beulen en verraders.
De critici zijn de petitiegroep ‘Herdenk geen nazi’s op Ysselsteyn’, die tracht een Duitse dodenherdenking daar te voorkomen. Ysselsteyn is de grootste nazibegraafplaats van Europa. De Duitse ambassadeur wil daar op 15 november kransen leggen.
Het schoolboek is uitgegeven door de afdeling jongeren van de nazibegraafplaats (JOC), samen met 15 omliggende Nederlandse en Duitse gemeenten, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de stichting Vredeseducatie. De oplage is 25.000 en het is gratis voor scholen in Venray en omgeving. Ook de Facebookpagina van negeert consequent alle nazi-informatie.https://www.facebook.com/jocysselsteyn
Coördinator Arthur Graaff van de petitiegroep stelt: ‘Herdenken en kransen leggen voor oorlogsmisdadigers op Ysselsteyn is volkomen onbegrijpelijk en onaanvaardbaar. Diverse Joodse instellingen zoals het Centraal Joods Overleg, de Duitse Joden van de Zentralrat, twee opperrabbijnen en Joodse gemeenten protesteren hier ook tegen. Ook dit schoolboek is onaanvaardbaar door deze onbegrijpelijke verdraaiing en geschiedvervalsing. Op deze manier gebracht werkt het vergoelijkend voor het fascisme, de holocaust en de nazidoden op Ysselsteyn.’
Het schoolboek wijdt twee hele pagina’s aan de nazibegraafplaats. Maar de term ‘SS’ ontbreekt in de hele uitgave – terwijl op de nazibegraafplaats naar schatting 2- tot 3.000 SS’ers liggen. Daarbij beulen en Jodenjagers zoals Anne Elsinga uit Groningen, Ernst Wehner uit Amsterdam, Piet van Bussel uit Den Bosch, Arthur Thomsen uit Arnhem, Anton van Dijk uit Nijmegen of Ernst Knorr uit Groningen.
Het schoolboek negeert ook simpelweg álle oorlogsmisdadigers, stelt de groep. Ook ontbreken de termen holocaust, daders, deportatie, genocide, terreur, nazi en fascisme. Kamp Westerbork wordt één maal, in verband met Roma en Sinti genoemd, de kampen Vught en Amersfoort ontbreken geheel.
Er staan wel enkele gevallen van verzet en individuele Joden in, maar Auschwitz wordt alleen genoemd maar niet uitgelegd. Nergens staat dat de nazi’s met hulp van duizenden Nederlanders 104.000 Joden uit Nederland deporteerden en vermoordden. De petitiegroep vindt dat ook discriminerend.

De omstreden uitgave is verder gesteund en gefinancierd door o.m. de Duits-Nederlandse overlegorganen Interreg en Euregio en de Duitse grensgemeenten Bedburg-Hau, Geldern, Goch, Heeze, Kevelaer, Kranenburg en Uedem.