Vijf zaken die je moet weten over het conflict in Donbas (Oekraïne)
De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag twee decreten ondertekend waarin de onafhankelijkheid van de separatistische republieken Donetsk en Luhansk wordt erkend.
Dit is de laatste episode van een conflict dat de afgelopen zeven jaar is geëscaleerd. Wat zijn de belangrijkste kwesties in het conflict in de Donbas-regio?
1. De oorsprong
Hoewel de tegenstellingen nu recent scherper geworden zijn, gaat het conflict in de regio ver terug in de tijd. Het heeft zijn meest verre voorgeschiedenis in de territoriale en demografische wijzigingen als gevolg van het Sovjettijdperk. Dat was de periode waarin de integratie plaatsvond van de volkeren van de verschillende naties die eens het Russische Rijk vormden.
In zijn toespraak van maandag klaagde de Russische president hierover. Hij schreef de oorsprong van de huidige geschillen toe aan het beleid van de eerste jaren van de Sovjetmacht onder Lenin en vervolgens aan de veranderingen in de jaren zestig, onder Nikita Chroesjtsjov.
[In zijn speech van 21 februari verwijt Poetin aan Lenin dat hij na de revolutie van 1917 landsdelen van Rusland aan Oekraïne heeft geschonken om de toenmalige nationalisten van Oekraïne te paaien. Het verwijt aan Chroesjtsjov is dat hij de Krim, die van oudsher onderdeel was van Rusland, aan Oekraïne heeft geschonken. (n.v.d.r.)]2. Van Maidan tot de annexatie van de Krim en het begin van de oorlog in het oosten
Na de afzetting van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj in februari 2014 reageerde Rusland met de terugname van het Krim-schiereiland en steunde het vervolgens de opstand in de overwegend Russischtalige oostelijke regio van Oekraïne, bekend als Donbas.
In april 2014 namen rebellen regeringsgebouwen in de regio’s Donetsk en Luhansk in beslag en riepen de oprichting van volksrepublieken uit, die tot maandag 21 februari 2022 door geen enkele staat werden erkend. Ze raakten ook slaags met Oekraïense troepen en vrijwilligersbataljons.
Hoewel beide gebieden, net als de Krim toen, een referendum hielden om hun onafhankelijkheid uit te roepen en probeerden deel uit te maken van Rusland, had Moskou die aanhechting tot dusver niet geaccepteerd.