Skip to main content

Dodenherdenking 4 mei wordt 9 mei!

De dodenherdenking voor slachtoffers van het fascisme 1940- 1945 is ondertussen zo uitgehold dat er nu sprake is van, u roept en wij draaien en zelfs fascisme wordt herdacht.
Dit alles is gebeurd tegen de uitdrukkelijk wens van degene die in het verzet hebben gewerkt met gevaar voor eigen leven en grotendeels lid waren van de illegale voormalige Communistische Partij van Nederland (CPN).
De CPN verloor ongeveer 2000 van haar beste leden die hun leven gaven tegen Hitler Duitsland voor de vrijheid van alle Nederlanders. De partij van het verzet heeft nooit enige dank of erkenning gekregen voor haar heldhaftige strijd tegen het fascisme en erger nog, haar leden werden vervolgd in de “Koude Oorlog”  en verloren zelfs banen en meer.
Er is nooit enig monument of museum opgericht aan hun gedachtenis.
Nu de vele mensen uit het verzet niet meer onder ons zijn is de regering steeds meer gaan koersen om ook alle veroverings en koloniale oorlogen zoals Ned. Indië, Korea maar ook Imperialistische oorlogen tegen Joegoslavië, Irak, Libië, Afghanistan en vandaag de Oekraïne en Israël dezelfde status te geven als de Tweede Wereldoorlog, dus geschiedvervalsing waar men al jaren mee bezig is.
Dit alles deels onder de regie van het koningshuis, dat eerder in het geheim met de nazi’s samenwerkte zoals Bernhard bij de Reiten SS en lid van de NSDAP, de Nazipartij, Claus vocht met de Wehrmacht en de vader van Maxima werkte samen met Videla de fascistische dictator van Argentinië die tegenstanders uit vliegtuigen boven de oceaan liet gooien.
We moeten dus ondertussen ook fascistische Oekraïners herdenken die Sovjet monumenten vernietigen ter herinnering aan de Tweede Wereldoorlog waar 25 miljoen Russen maar ook Oekraïners slachtoffers werden van het Hitler fascisme in de voormalige Sovjet-Unie. Ondertussen is er een nieuwe gevaarlijke situatie in de Oekraine ontstaan waar nauwelijks aandacht aan wordt besteed door de media. De Oekrainse fascist Bandera die de Wehrmacht hand en spandiensten verleende en tienduizenden Joden vermoorden in beruchte Progroms zoals in Babi Jar  is gerehabiliteerd en standbeelden worden voor hem opgericht en fakkeloptochten gehouden.
De huidige herdenking heeft nauwelijks iets te maken met de overwinning op het fascisme en het voedt alleen maar fascistische partijen om opnieuw macht via leugens maar ook erkenning via de 4 mei herdenking af te dwingen onder valse voorwendselen.
We zullen terug moeten naar de oorspronkelijke herdenking 1940-1945 die zelfs op de achterkant van het Nationaal  Monument staat gebeiteld 1940-1945.
Het protest tegen de manier van herdenken is in de ogen van de AFVN gerechtvaardigd omdat het Nationaal Monument ondertussen is onteerd vanwege politiek gewin en dat was juist tegen onze verzetsstrijders die vochten tegen fascisme en voor vrijheid die ondertussen steeds meer wordt uitgehold.
Wij pleiten ervoor dat Nederland zich aan sluit bij de Europese herdenking van de overwinning tegen het fascisme op 9 mei en wij  roepen iedereen op waar mogelijk  dit kenbaar te maken. De huidige herdenking op 4 mei is een potpourri en aanfluiting van tegenstellingen geworden.
Er bestaat al een centrale plaats in Nederland namelijk op 9 mei in Amersfoort op het Sovjet Ereveld waar de herdenking van de strijd tegen het fascisme reeds een begin is van een waardige herdenking van de slachtoffers van het fascisme. Laten we dit als voorbeeld  overal uitdragen en we willen iedereen dan ook oproepen om op 9 mei naar het Sovjet-Ereveld te komen om stil te staan bij degenen die hun leven hebben gegeven in de strijd tegen het fascisme.