BUSSUM, 02-02-2016 – Dit jaar komt er een grote herdenking van 75 jaar Februaristaking in ‘t Gooi. De gemeente stelt de burgerzaal van het Raadhuis beschikbaar. De gemeente nodigt vooral ouderen die de staking nog hebben meegemaakt uit, terwijl ook Gooise scholen worden benaderd om deel te nemen.
De Februaristaking is dit jaar 75 jaar geleden. In Hilversum vond de staking plaats op 25 en 26 februari 1941 als massaal protest tegen de eerste Jodenvervolging in de oorlog. De herdenking vindt plaats op vrijdag 26 februari 2016 om 15:30 uur in het Raadhuis. De gemeente Hilversum, de SP en de Joodse gemeenschap in ‘t Gooi zijn mede-organisatoren.
Dit is de tweede keer dat deze in Hilversum herdacht wordt. De reacties op de vorige herdenking waren uiterst bemoedigend. Dit jaar denken wij niet alleen aan de minderheden en vluchtelingen van toen, maar ook aan die van nu.
We hebben dit jaar met name oudere overlevenden uitgenodigd, plus inwoners van de omliggende gemeenten in ‘t Gooi. Uit vrijwel alle gemeenten in de regio, en ook uit o.m. Amersfoort, Amsterdam en Utrecht, hebben destijds mensen deelgenomen aan de staking in Hilversum, plus aan de grote demonstratie van ongeveer 9.000 tot 10.000 mensen op de tweede dag, 26 februari 1941.
In een aantal Gooise plaatsen is – zo is nu duidelijk geworden – eveneens zelfstandig gestaakt: bijv. in Bussum (cartonnagefabriek Van Meurs), Weesp (o.m. Van Houtens Cacaofabriek), in Muiden (zie onderstaande nazidocument staking).
Tot vrijdag 26 februari 2016 in het Raadhuis in Hilversum!
Mede namens de andere organisatoren
gemeente Hilversum, SP, FNV, Joodse gemeenschap Hilversum,
Arthur Graaff, woordvoerder, AFVN-Bond van Antfascisten
Programma Herdenking 75 jaar februaristaking Gooi
Raadhuis Hilversum, Burgerzaal
15:30 (zaal open 15:00)
– welkom en inleiding Arthur Graaff, woordvoerder AFVN-Bond van Antifascisten AFVN
– Opperrabbijn Binyomin Jacobs, NIK, toespraak
– Gedicht ‘De achttien dooden’, Jan Camper, couplet 1 en 2
Shura Lipovsky, zang, begeleid door Erica Roosendaal, accordeon
Makh tsu di eygelekh – Doe je oogjes dicht (Tekst: Y. Shpigl; Muziek: D. Beigelman)
– Corrie v Brenk, FNV, toespraak
– muziek – Gijs van Dijk 3-4 min; Hans: hoe zit het met Klezmer? 5-8 min
– Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum, toespraak
– Shura Lipovsky, zang, begeleid door Erica Roosendaal, accordeon
Tsu eyns tsvey dray- En een, twee, drie (Tekst: L. Rosenthal; Muziek: H. Eissler)
– dankwoord Arthur Graaff
Verversingen aangeboden door de gemeente Hilversum
De staking is volgens organisator en initiatiefnemer Arthur Graaff van de AFVN-Bond van Antifascisten, zoon van een Hilversumse staker, veel te weinig bekend in ‘t Gooi terwijl het volgens hem juist ‘verreweg de moedigste en meest hoogstaande’ daad van Gooibewoners uit de oorlog was. Het was bovendien de enige proteststaking in heel bezet nazi-Europa. Er namen de tweede dag in Hilversum ongeveer 10.000 mensen aan deel, in Amsterdam naar schatting 100.000. Onder hen niet alleen arbeiders, socialisten en communisten, die met de illegale Communistische Partij Nederland ( CPN) de staking organiseerden, maar ook vrouwen, ingenieurs van de grote NSF-Philipsfabriek in Hilversum, andere leidinggevenden, mensen met alle politieke overtuigingen. Graaff wijst erop dat ook nauwelijks bekend is, dat de stakers na de oorlog collectief de hoogste Israëlische onderscheiding ontvingen, ‘Rechtvaardige onder de volkeren’ van Yad Vashem voor hulp aan Joden. Yad Vashem heeft slechts in twee andere landen ook groepen onderscheiden, nl. Frankrijk en Denemarken.
Ook in Amsterdam wordt de staking dit jaar groots opgezet. Koning Willem Alexander neemt aan de Amsterdamse herdenking deel. Er is een speciale Herdenkingskrant door het Amsterdamse comité uitgegeven, waarin ook de Gooise herdenking vermeld staat. Deze krant wordt ook in het Gooi verspreid.
Zie ook: Herdenk de Februaristaking! 75 jaar!