Skip to main content

8 september Demonstratie tegen Nazi Expo in Design Museum ‘s-Hertogenbosch

By 3 september 2019oktober 13th, 2020Nazi-Expo, nazi-tentoonstelling

Kom ook demonstreren zondag 13.00 uur op het Amadeiroplein in Den Bosch

CJB Brabant: Vanaf begin september exposeert het Design Museum in ‘s Hertogenbosch ‘kunst’ van de Duitse nazi’s. Zogenaamd om de werking van de fascistische propaganda te begrijpen, maar uit alle uitingen van museumdirecteur Timo De Rijk blijkt dat hij de nazipropaganda vooral ‘mooi’ vindt en bestuderen waardig. Wij vrezen dat de tentoonstelling veel rechts-extremisten en neonazi’s, ook uit Duitsland, zal aantrekken.

Een gesprek dat wij van de Communistische Jongerenbeweging (CJB) met De Rijk hebben gevoerd heeft ons niet kunnen overtuigen dat deze tentoonstelling enigszins goed kan uitpakken.

De beschouwing en expositie van nazikunst, fascistische symbolen en andere fascistische voorwerpen dragen niet bij aan het begrijpen van het verleden maar zorgen voor polarisatie en opleving van het extreemrechtse gedachtegoed, racisme en discriminatie.

Ten eerste omdat in de kunst vorm en inhoud niet van elkaar zijn te scheiden en het daarom niet mogelijk is een ‘objectieve’ tentoonstelling over fascistische kunst en fascisme te maken. Wie wil laten zien hoe propaganda in de praktijk werkte, laat propaganda zien.

Ten tweede omdat kunst en design amper hebben bijgedragen aan het succes van de nazi’s tussen 1933 en 1945. Hun succes lag in straatgeweld en dictatuur, beginnend bij communisten, sociaaldemocraten en vakbondsmensen. En in de uitroeiing van alle onafhankelijke kunst en cultuur.

Als museumdirecteur de Rijk, in Trouw (9 januari 2019) de stelling opstelt dat het fascisme in belangrijke mate kon opkomen door het gebruik van slim design, dan kan dit niet anders worden gezien dan als een bagatellisering van de naziterreur die de werkelijke basis was van de macht van het fascisme.

Ten derde omdat de nazikunst niet uitzonderlijk was, laat staan vooruitstrevend of modern – zoals wel door de directeur van het Design Museum in Den Bosch wordt gesteld (Trouw, 9 januari 2019).

In zowel film, als architectuur, als design sloten de nazi’s aan bij stromingen uit dezelfde tijd, of deden zij zelfs een greep naar het verleden. Wie nazikunst alsnog als bijzonder presenteert, draagt zodoende per definitie bij aan de popularisatie van het fascisme.

Het is een schandaal dat de directeur van het Design Museum ronduit durft te verklaren dat zijn doel is om nazistische uitingen, die in Duitsland nog onbespreekbaar zijn, een podium te geven en zodoende op termijn ook daar bespreekbaar te maken.

En het is bijzonder respectloos deze tentoonstelling te houden recht tegenover Muziekcentrum De Toonzaal, waar voor de Tweede Wereldoorlog een synagoge stond, en sinds 2016 met plaquettes de Joodse slachtoffers van de nazi’s in Den Bosch worden herdacht.

Nederland hoort niet een lans te breken om fascisme weer bespreekbaar te maken. Dit geldt nog in het bijzonder in een tijd waarin extreemrechtse en neonazistische organisaties in heel Europa sterk aan invloed winnen.

Wij strijden tegen elke expositie of tentoonstelling waarbij ‘design’ of ‘kunst’ van het nazisme centraal wordt gesteld, in plaats van de reactionaire rol van het fascisme in de geschiedenis en de verderfelijke inhoud van de fascistische ideologie.

Daarom zal op zaterdag 8 september een demonstratie worden gehouden, georganiseerd door de CJB en met steun van onder meer het verbond van oud-verzetsstrijders AFVN. Deze zal zijn om 13.00 op het Amadeiroplein in Den Bosch.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met brabant@voorwaarts.net 

Met vriendelijke groet,

Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB)
Antifascistische oud-verzetstrijders Nederland / Bond van antifascisten (AFVN/BvA)

De nazi-expo compleet met hakenkruizen en SS-tekens is tegenover de oude synagoge, waar de plaquettes voor de 293 onschuldige Nederlanders hangen, die volgens de nazi’s als misdaad hadden begaan dat ze misschien wel ‘joods’ waren. @foto rechtenvrij