Skip to main content

Demonstratie tegen nazibeurs Expo Houten uitgesteld

HOUTEN, 3 februari 2021 – De demonstratie op 21 februari tegen de nazibeurs in de Expo Houten wordt uitgesteld. Dat heeft organisator AFVN vandaag bekendgemaakt.

Koelewaard met de Houtense ‘Expo’-beurs op de achtergrond

Deze bond van oud-verzetsstrijders had de demonstratie gepland samen met het Comité 21 Maart Tegen Racisme, AFA Fryslân, Duitse antifascisten, de federatie van verzetsbewegingen in Berlijn (FIR) en het Comité van Waakzaamheid. Ze willen dit hele jaar tegen de nazihandel demonstreren. Ook willen ze mogelijk de eerstvolgende keer een delegatie van politici en deskundigen naar de beurs sturen.

Koelewaard NVU

De aanleiding voor de demonstratie, de omstreden nazibeurs in de Expo Houten op zondag 21 februari 2021, is ook afgelast. Dat bevestigt de zaalverhuurder. De tegenstanders  van de beurs reageren verheugd. Zij zijn voorlopig tevreden dat er in februari geen neonazi’s naar Houten komen.

Een spreker van de bond van oud-verzetsstrijders AFVN: “We vinden de handel in nazispullen verwerpelijk ook omdat die het nazisme promoot en neonazi’s aantrekt. Die spullen zijn puur racistisch en discriminerend en roepen op tot geweld en moord. We krijgen  bij onze acties nu ook steun van o.m. het Nederlands Auschwitz Comité en Joodse organisaties.”

Stand nazibeurs Huizen 2015 met Vrolings hand bij mein kampf

Gaston Vrolings nazibeurs Houten

De organisator van de beurs, Gaston Vrolings uit Tilburg is volgens de AFVN  één van de grootste nazihandelaren uit Nederland.  Graaff: “Hij is echt gewetenloos, want hij bleef het hele vorige jaar doorgaan zijn beurs in Houten, ondanks het risico van corona. Hij verdient daar zelf enkele duizenden euro’s per beurs aan, en dus ook aan de ellende van de oorlogsslachtoffers en de holocaust. Ook dat is totaal immoreel.”

Hij vervolgt: “Er bestaat voor particulieren geen enkele noodzaak nazispullen te bezitten. Op zijn eigen site Dutchmilitaria.com biedt Vrolings maar liefst 4.000 nazivoorwerpen aan, en gebruikt daarbij 3.000 keer de term ‘mooi’ en 4.000 keer ‘goed’….  We zullen komende tijd tot de volgende beurs zo goed mogelijk gebruiken om dit nu voorgoed te stoppen.”

Op 23 februari dient een hoger beroep tegen Graaff bij het hof In Arnhem wegens zogenaamds ‘huisvredebreuk’ op de Houtense beurs, hoewel hij had betaald voor een kaartje en er zwijgend rondliep.

In november 2020 bereikte de AFVN dat een naziherdenking door de Duitse ambassadeur op de nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray) niet doorging, met steun van o.m. de beheerders van kamp Dachau in Duitsland, twee opperrabbijnen en het Centraal Joods Overleg.
De bond heeft nog een aanklacht wegens antisemitisme lopen tegen een boek over de oorlog en de Jodenvervolging, uitgegeven door de nazibegraafplaats Ysselsteyn. Dat boekje vermeldt  bijvoorbeeld niet de term holocaust, of dat Ysselsteyn vol ligt met de daders van fascisme. en volkerenmoord.