Skip to main content

‘Connectie kamp Amersfoort met SS-bewonderaar Armando onverteerbaar’


Socioloog Herman Vuijsje steunt bezwaren tegen Armando

AMSTERDAM/AMERSFOORT, 24-4-2019 – De Amsterdamse socioloog en schrijver Herman Vuijsje steunt bezwaren tegen het eren van Armando in kamp Amersfoort, zo stelde hij in de NRC. Enkele groepen verwijten de vorig jaar overleden kunstenaar dat hij een ‘SS-bewonderaar’ was.

Ondanks dat overweegt de gemeente Amersfoort nu echter toch zijn kunst daar onder te brengen.

Het voormalig SS-kamp wilde Armando twee weken terug met een bijeenkomst eren, maar blies dat af na protesten van o.m. de AFVN-Bond van Antifascisten. Leden van de bond hielpen mee de stichting kamp Amersfoort op te richten.

Nu echter overweegt de gemeente Amersfoort toch nog om zijn schilderijen daar onder te brengen. De directeur van het kamp, Willemien Meershoek, staat bekend als een bewonderaar van de kunstenaar. Zij weigert echter een discussie met haar opponenten.

De AFVN-BvA heeft de betrokken Amersfoortse wethouder, Koser Kaya, een brief met de 12 pagina’s bezwaren gestuurd. De brief gaat ook naar de gemeenteraden van Amersfoort en Leusden (in welke gemeente het kamp ligt).

“De aanleiding is het interviewboek ‘De SS’ers’ van Armando en Sleutelaar, waarin deze twee zelf ronduit bewonderend schrijven over deze moorddadige Holocaust-organisatie”, zegt woordvoerder Arthur Graaff van de bond. “Dat leidde destijds tot grote ophef omdat acht ex-Nederlandse SS’ers daar alle ruimte kregen hun stuitende fascistische denkbeelden te promoten en leugens te verbreiden. Armando heeft dat boek nooit herroepen. Dat maakt elke connectie tussen Armando en het kamp totaal onverteerbaar”.

De jongste, geheel ongewijzigde editie van het boek dateert van 2012. Het boek is opgedragen aan ene ‘Dick’. Enkele jaren terug kwam uit, dat die echter een neef van Armando en een SS’er bleek te zijn. Dat verhult het boek in alle edities.

Bezige Bij
De bond wil ook overleg met de uitgever, de Bezige Bij in Amsterdam. “In deze vorm hoort het boek niet in de handel. Het is net als Mein Kampf één groot pleidooi voor fascisme, racisme en discriminatie. De Bezige Bij is nota bene door verzetsmensen opgericht”, stelt Graaff, zelf journalist, lid van de NVJ en voorstander van persvrijheid.

Het boek bevat volgens de AFVN-BvA ongeveer tweehonderd antisemitische, racistische en ook holocaust-ontkennende passages, en gebruikt zelfs de term ‘negers’. De auteurs hebben van dat alles nooit afstand van genomen.

Fouten
Ook staan er verdraaiingen en feitelijke fouten in, die tot op heden ongecorrigeerd bleven. De ergste fout is volgens de AFVN-BvA dat Nederlanders met 25.000 man de meeste buitenlanders aan de SS leverden, maar de bond stelt dat de Letten bijna twee maal zoveel SS’ers hadden, namelijk 41.000.

Adenauer
Voorin staat bovendien een ‘gelogen en onbegrijpelijk’ citaat van de Duitse kanselier Adenauer uit 1953. Deze stelt dat de SS’ers ‘gewone soldaten’ waren, die ‘geen Joden hebben doodgeschoten’. Elke toelichting van de auteurs ook daarbij ontbreekt. Zoals uitvoerig is gedocumenteerd bezat de SS zg. ‘Einsatzgruppen’ die in O-Europa vele tienduizenden Joden hebben gefusilleerd.

De AFVN-BvA steunde vanaf 1998 de omvorming van het kamp tot nationaal monument. Met name Amersfoorter en huidig secretaris van de bond Hein van Kasbergen zette zich in. De AFVN-BvA werd in 1965 opgericht door ex-verzetsmensen en had ook een Auschwitz-overlevende als voorzitster. Diverse huidige leden van de bond hadden familie in het kamp, van wie de SS er enkelen vermoordde. Dat ging vooral om communistische verzetsstrijders.

De protesten krijgen steun van het
– het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme
– AFA Fryslân
– het Comité Ned. Ereschulden en
– de Communistische Jeugdbond.

________________________________________________________________________________________________________

‘ZUIVERE 4 MEI’ – De AFVN-BvA voert al jaren de actie om op 4 mei op de Dam alleen gevallenen uit WO-II te herdenken – en vooral geen Nederlandse soldaten van na 1945 in Indonesië. Op het monument op de Dam staan de jaartallen 1940 1945 in steen gehouwen.

‘STOP SS-HERDENKING’ – De AFVN-BvA voert ook al jaren actie tegen het herdenken door de Duitse ambassadeur van SS’ers en Nederlandse oorlogsmisdadigers op de nazibegraafplaats Ysselsteyn (gem. Venray, grootste van W-Europa).

INFO: Arthur Graaff – 06 2704 7728 – fpamsterdam@yahoo.com