Skip to main content

‘Comité 4 en 5 mei wil eren van nazidoden niet afkeuren’

AMSTERDAM, 13 juli 2018 – Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil het eren  van nazidoden op de immense nazibegraafplaats Ysselsteyn (31.000 nazi- en SS-doden) niet afkeuren.

Die conclusie trekken de organisaties die bezwaar maken tegen het plan van de Bundeswehr  om maandag kransen te gaan leggen op die begraafplaats. Ondanks enkele malen aandringen wil het comité geen afstand van het gewraakte bezoek nemen.

De Nijmeegse burgemeester Bruls wil het bezoek evenmin afkeuren of verbieden. Hij stelt in een e-mail aan de bezwaarmakers dat de Bundeswehr ‘geen nazi’s gaat eren op Ysselsteyn’.

De Bundeswehr komt met 600 man naar Nederland om aan de Vierdaagse deel te nemen, tesamen met 11 andere landen zoals Amerika, Canada, Frankrijk en Groot-Brittannië.

Afgelopen dinsdag hebben de bezwaarmakers het Nationaal Comité om een afkeuring gevraagd. Reden is dat het comité als stelregel heeft dat er in Nederland alleen Nederlandse slachtoffers herdacht worden.

Op de vrije maandag aanstaande in de Vierdaagse blijkt de Bundeswehr al enkele jaren kransen te gaan leggen op Ysselsteyn, waar o.m. 6.000 SS-ers liggen en volgens de bezwaarmakers zeker 500 zware Nederlandse verraders, collaborateurs en Jodenjager, vaak ernstige oorlogsmisdadigers. Met de Bundeswehr mee gaan ook een achttal andere militaire delegaties. De Zwitserse militairen echter willen niet meegaan.

De bezwaren komen van de vereniging van antifascistische oud-verzetsstrijders AFVN-BvA, het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme met o.m. de Amsterdammers Hedy d’Ancona, prof. Abram de Swaan en Jakob Kohnstamm, de Europese koepel van verzetsorganisaties FIR, van de Duitse Vereinigung der Verfolgten des Naziregimes en van de laatste Europese nazi-jagers, Beate en Serge Klarsfeld uit Parijs.

Wrang achten de bezwaarmakers het dat op Ysselsteyn juist ook ligt de grootste oorlogsmisdadiger van Nijmegen ligt, de Jodenjager en politiecommissaris Antonie van Dijk. Hij leidde de razzia’s op de 500 Nijmeegse Joden die gedeporteerd en vermoord werden.Ook de eerste Nederlandse vrijwilliger bij de SS, Willem Heubel, geboren in Amsterdam, ligt er.

De bezwaarmakers bepleiten herdenking van de slachtoffers, ook de Duitse dienstweigeraars en deserteurs. Van hen zijn er tussen 1933 en 1945 zo’n 30.000 geëxecuteerd, ook nog door de nazi’s in Amsterdam vlak na 10 mei 1945.