Skip to main content

Comité 4-5 mei weigert te protesteren tegen SS-herdenking

By 28 oktober 2019oktober 13th, 2020Doorgeplaatst, Ingezonden
Foto Kranslegging Ysselsteyn 2016 door Duitse soldaten met  Venrays gemeenteraadslid (voor reguliere persmedia rechtenvrij)

AMSTERDAM, 29-10-2019 – Het Nationaal Comité 4 en 5 mei, verantwoordelijk voor de herdenkingen van WO-II in Nederland, weigert te protesteren tegen de SS- en naziherdenking op Ysselsteyn in Venray door de Duitse ambassadeur in november.

Zie ook: FACTFILE YSSELSTEYN

Dat meldt de organisator van het protest, Arthur Graaff. Op zondag 17 november wil de Duitse ambassadeur opnieuw een herdenking houden op de enorme nazibegraafplaats met ruim 31.000 nazi- en SS-doden.

Deze herdenking is zeer omstreden, mede omdat de antifascisten wijzen op de Nederlandse traditie uitsluitend slachtoffers te herdenken, en per se niet daders. Een dergelijke herdenking op zo’n plek, waarin niet uitdrukkelijk het nazisme en de holocaust veroordeeld worden, kan volgens de antifascisten uitgelegd worden als steun  aan extreem rechts, discriminatoir en holocaustontkenning. In ieder geval is een dergelijke herdenking kwetsend voor Joodse, verzetsstrijders en andere nabestaanden van de oorlog.

Graaff wijst erop dat onder de doden echter ook ongeveer 700 Nederlandse SS’ers en 200 zware Nederlandse oorlogsmisdadigers liggen, die geen enkele eervolle herdenking verdienen. Ook onder de nazidoden zijn zware oorlogsmisdadigers.

Daar ligt bijvoorbeeld de SS-officier die Anne Frank en haar familie de dood in stuurde, Julius Dettmann. Onder de Nederlanders liggen er zware beulen die voor de nazi-veiligheidsdienst SD werkten, en meewerkten aan de moord op verzetsmensen als Johannes Post,  ‘tante Riek’ Kuipers-Rietberg, Gerrit van der Veen,  Hannie Schaft en Esmée van Eeghen.

Foto Neonazi’s tijdens herdenking op Ysselsteyn 2013 (voor reguliere persmedia rechtenvrij), credit: Foto A. Graaff

Incidenteel bezoeken neonazi’s de nazibegraafplaats (foto hiernaast). Mede om die reden achten de antifascisten deze plek voor fatsoenlijke Nederlanders en anderen ‘besmet’ en als ‘fascistisch bedevaartsoord’ volkomen ongeschikt om eer te brengen. De antifascisten wijzen er ook op dat een dergelijke herdenking in een tijd van groeiend extreem rechts niet past.en het kerkhof zou terug aan de natuur gegeven moeten worden.

De Nijmeegse SS-majoor en politiecommissaris  Anton van Dijk, die zelf meeging bij de razzia’s op de 500 Nijmeegse Joden en dan de volgende dag hun lege huizen bezocht om kostbaarheden te roven, heeft hier ook een graf – met kruis. De eerste Nederlandse vrijwilliger bij de SS, Willem Heubel uit Hilversum, is eveneens hier begraven.



“Het is en blijft totaal onbegrijpelijk dat deze ambassadeur voor deze grote oorlogsmisdadigers, beulen, moordenaars en zware verraders kransen gaat leggen. Erger nog: Duitse militairen uit de Bundeswehr doen mee en gaan daarbij ook nog staan salueren. Wat mij zelf bijzonder steekt is dat er ook Nederlandse generaals meedoen, die hun hand aan de pet durven brengen. Ik dacht dat we in Nederland alléén de slachtoffers zouden herdenken. Vandaar dat het ook zo onacceptabel is dat het Nationaal Comité niet wil protesteren. Maar ja, daar zitten weer generaals in het bestuur,” aldus Graaff.

De protestactie heeft als leuze: ‘Geen eer voor de SS’er die Anne Frank deporteerde‘. De antifascisten vragen ook aan 50 grotere gemeenten om mee te protesteren. Zij sturen de gemeenten informatie over een zware oorlogsmisdadiger uit hun plaats die op Ysselsteyn ligt, zoals bijv. Anton van Dijk, die in Helmond geboren werd en in Nijmegen werkte. Ook politici en bekende Nederlanders worden benaderd.