Skip to main content

Boycot expositie over design in Nazi-Duitsland

By 19 maart 2018februari 11th, 2019De strijd tegen extreem rechts, Fascisme, Nazibeurs

Bron: Brabants Dagblad

DEN BOSCH – Het plan van het Stedelijk Museum om een expositie over design in het Derde Rijk te maken, roept verzet op van antifascistische organisaties. Museumdirecteur Timo de Rijk is er niet van geschrokken. ,,Het is een explosief onderwerp.”

,,De aanname is: het Derde Rijk was puur slecht, dus ook de kunst was slecht. Over het eerste hoef je het niet te hebben. Maar mijn stelling is dat het design, de vormgeving en de beeldtaal uit de periode 1933-1945, sterk hebben bijgedragen aan de snelle verspreiding van de nazi-ideologie onder de Duitse bevolking. Dat wil ik onderzoeken .”

Dat kan best zo zijn, zegt Hein van Kasbergen. Maar het is volgens hem een superslecht idee een expositie te organiseren over nazi-ideologie. Van Kasbergen is bestuurslid van de AFVN, de bond van antifascisten. ,,Je brengt iets terug wat we niet terug moeten brengen”, zegt hij. ,,Het voegt niets toe. Je rijt oude wonden opnieuw open. In een tijd van verrechtsing in Europa is en fascistische tendensen weer her en der opduiken, moeten we zeker geen tentoonstelling brengen over nazi’s die rechts-radicalen op ideeën kunnen brengen.”

Johannes Heesters

Van Kasbergen zegt de expositie te willen verhinderen. ,,We hopen de directeur in gesprekken te kunnen overtuigen dat hij dit niet moet doen. We hebben contacten met andere antifascistische organisaties en we zullen zeker gezamenlijk gaan optrekken hierin. Een kleine tien jaar geleden hebben we zo ook de rehabilitatie kunnen verhinderen van Johannes Heesters, de acteur en zanger die voor de Nazi’s werkte.”

De Rijk zegt dan een documentaire expositie te willen maken. De vraag wat er nu wel en niet getoond kan worden, is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Hij zegt weg te willen blijven van beleving. ,,Ik ga geen gaskamer nabouwen in het museum, we gaan ook geen sfeerverhogende ruimtes maken waar Duitse liederen te horen zijn. Er komen geen nazi-banieren aan de gevel. Er valt hier niets te beleven, alleen maar te begrijpen.” De expositie komt op zijn vroegst eind 2019.

Gaskamer in Majdanek Door Jolanta Dyr