Skip to main content

Boek over Nederlanders en de Spaanse Burgeroorlog van Rien Dijkstra: De Spaanse hemel spreidt zijn sterren

Rien Dijkstra’s boek over Nederlanders en de Spaanse Burgeroorlog is gepubliceerd.

Het boek bevat een collage van verhalen van Nederlanders die op een of andere wijze onderdeel van de internationale geschiedenis werden. Zij waren actieve getuigen van belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in deze tijd en onderdeel van internationale netwerken van antifascistisch verzet. Het gaat niet zozeer om de rol van Nederland of Nederlanders te benadrukken en zeker niet om deze te verheerlijken, maar zij zijn in dit boek de ogen en mond om het grotere internationale verhaal te vertellen. Bovendien zijn hun verhalen in de geschiedschrijving nog niet uitvoerig beschreven.

Een nieuw boek

“Ongeveer 45.000 mensen uit meer dan 50 landen, waaronder meer dan 700 Nederlanders, namen deel aan de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) om te strijden tegen het fascisme. Niemand van hen had verwacht dat dit het begin was van een tienjarige reis over de slagvelden van Europa en door de fascistische concentratie- en vernietigingskampen tot de terugkeer naar huis.”

Wie kent in Nederland de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939), de oorlog waarbij de democratische Spaanse Republiek werd aangevallen door een staatsgreep van fascisten onder leiding van Franco, met internationale support van Nazi-Duitsland, Italië en Portugal? De Spaanse Republiek werd in steek gelaten door vele regeringen. Daarom voelden tienduizenden mensen uit meer dan vijftig landen zich geroepen om de Spaanse Republiek te helpen.

Hoewel, vandaag onbekend, het was een oorlog waar ook veel Nederlanders bij betrokken raakten: als Spanjestrijder of -vrijwilliger of verpleegster. Zeelieden en arbeiders werkten mee aan ‘illegale’ wapenhandel of sabotage-activiteiten. Nederlandse cineasten, kunstenaars en schrijvers brachten beelden van de strijd naar de buitenwereld. Anderen hielden steunacties in Nederland.

De reikwijdte van de Spaanse Burgeroorlog was grensoverschrijdend; de nasleep voor betrokkenen, was langdurig, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog en in de jaren daarna.

Dit boek bevat een breed palet aan verhalen van Nederlanders die op een of andere wijze door hun keuzes en daden onderdeel werden van internationale netwerken van antifascistisch verzet.

De Spaanse hemel spreidt zijn sterren

Brave New Books, Amsterdam, 2018.

ISBN: 9789402179163

Het boek is voor 20 euro onder andere te koop bij:
Bol.com
Historiek
ISBN