Skip to main content

Beladen herdenking bij Indië-monument Roermond

By 1 september 2018september 3rd, 2018Bersiap, Doorgeplaatst, Indonesie 1945-1950

Bron: Dagblad van het Noorden

Voor de 31e keer worden zaterdag bij het Nationaal Indië-monument in Roermond de ruim 6200 Nederlandse militairen herdacht die tussen 1945 en 1962 omkwamen tijdens missies in de toenmalige overzeese gebiedsdelen Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Vele duizenden veteranen en nabestaanden nemen aan de herdenking deel. Maar de kritiek op de herdenking neemt toe.

Volgens tegenstanders van de herdenking beging het Nederlandse leger in Indonesië op grote schaal oorlogsmisdaden onder het commando van generaal Simon Spoor. Alleen de Nederlandse doden worden herdacht, vergeten worden de 150.000 Indonesische burgerdoden, aldus een woordvoerder van de Anti-fascistische oud-verzetsstrijders Nederland AFVN.

Overleg van de AFVN eerder deze week met burgemeester Rianne Donders van Roermond liep op niets uit. AFVN wilde dat Donders zou wegblijven bij de herdenking, maar zij gaat wel.

Ook staatssecretaris Raymond Knops spreekt de aanwezigen toe.

De AFVN stelde op voorhand niet te gaan demonstreren tijdens de herdenking. Wel zijn twee waarnemers van de organisatie aanwezig bij de plechtigheid.

Zie ook: Duizenden bij Indië-herdenking in Roermond