Skip to main content

AUSCHWITZ.CAMP

By 9 december 2019oktober 13th, 2020Doorgeplaatst, Fascisme, Tweede wereldoorlog

Welk beeld heeft u van Auschwitz? Dit artikel is heel interessant en geeft inzicht hoe mechanismes van uitsluiting ontstaan. 

Tentoonstelling Auschwitz.camp tot 25 juni 2020 in Kazerne Dossin

Tijdelijke tentoonstelling Auschwitz.camp vanaf 24 oktober 2019 tot 25 juni 2020 in Kazerne Dossin

Beelden van prikkeldraad, mishandeling en massamoord hebben van de Poolse stad het symbool voor de Holocaust gemaakt. Maar achter de horror gaat een gelaagd verhaal schuil. Die onbekende geschiedenis van de stad en het kamp ontdekt u in de tijdelijke tentoonstelling Auschwitz.camp. Vanaf 24 oktober 2019 in Kazerne Dossin.

Luchtfoto van het ‘Imperium Auschwitz’ met spoorwegen, woonwijken, fabrieken, concentratie- en vernietigingskampen.
Het bedrijfsmagazine van IG Farben met prominent nazi’s op de cover. De onderneming richtte samen met de SS een gigantische biochemische fabriek op in Auschwitz. 

Een imperium

Auschwitz was onderdeel van een Duits kolonisatieproject en een ‘drang naar het Oosten’. Op zoek naar Lebensraum wilde de SS er een immens gebied ontwikkelen, met Auschwitz als centrale metropool.

Het bedrijf IG Farben bouwde er een gigantisch industrieel complex dat voor haar werking afhankelijk was van dwangarbeid. Een concentratiekamp voorzag gevangenen als ‘industriële grondstof’.

Hoe werd een gevangenis voor dwangarbeiders een vernietigingskamp met moordcentra? Hoe leidde een mix van kolonialisme, raciaal gedachtegoed en vernietigingspolitiek tot een van de meest beruchte episodes uit de recente geschiedenis?

Beelden, kaarten en objecten tonen dat Interessengebiet Auschwitz meer was dan een kamp. Het was een nazi-imperium in volle opbouw.

“Als we onze kampen niet met slaven vullen…, dan zullen we niet voldoende geld hebben om nederzettingen te stichten die een Germaans volk de kans geven een waardig leven te leiden.” Heinrich Himmler – Reichsführer SS  

Slachtoffers, daders en omstanders

Terwijl de gevangenen voortdurend in levensbedreigende omstandigheden verkeerden, maakten de bewakers tijd voor ontspanning en plezier. Twee uitzonderlijke fotoalbums staan in akelig contrast.

Ijzingwekkende episodes tonen hoe dokters in het kamp brutale medische tests uitvoerden, hoe een gebruiksproduct als Zyklon B een massavernietigingswapen werd en hoe onmenselijke arbeidsmethodes tot de dood konden leiden.

Waarom is Auschwitz niet gebombardeerd door de geallieerden? Was er ooit verzet in het kamp? En hoe werd er na de bevrijding omgegaan met de site? Met een historisch vergrootglas bekijken we de ongekende lagen van dit complexe verhaal.

PRAKTISCH

Open:
Ma-di-do-vr: 9.00 – 17.00
Za-Zo: 9.30-17.00
Woensdag gesloten

Tarieven:
Individueel bezoek: €9
Jongeren -21: €4
Combi met permanente tentoonstelling: €16
Groepen (15-20 pers.): €7,5
Gids (optioneel & te reserveren): €50

Data:
van 24 oktober 2019
tot 25 juni 2020

Meer informatie:
www.kazernedossin.eu
www.auschwitz.camp