Skip to main content

Antifascisten: ‘Ruttes weigering excuses Erdogan te eisen laf en respectloos’

By 15 januari 2018Fascisme, Pers

AMSTERDAM, 14 JAN. 2018 – De AFVN-Bond van Antifascisten veroordeelt scherp Ruttes weigering om excuses van president Erdogan te eisen als ‘laf en respectloos naar allen die in de strijd tegen het nazisme en fascisme gestorven zijn of geleden hebben.’ De premier sprak zijn weigering vandaag uit in het tv-programma Buitenhof tegen interviewer Paul Witteman.

Erdogan beledigde vorig jaar de Nederlanders door hen aan te duiden als ‘afstammelingen van nazi’s en fascistoïde’. De AFVN-BvA stuurt Rutte een brief om aan te dringen op het indienen van een strafklacht tegen Erdogan bij het Turkse openbaar ministerie in Turkije wegens belediging van Nederlanders door Erdogan.

De bond roept ook het Nationaal Comité 4 en 5 mei en andere oorlogsorganisaties op om Rutte terecht te wijzen. ‘Als wij dit soort walgelijke beledigingen gaan pikken, dan respecteert straks niemand ons meer, en terecht. Als Shell of Unilever maar iets kunnen verdienen, schuift Rutte graag elk eergevoel opzij’, zo stelt de woordvoerder van de bond.

De bond, in 1975 opgericht door oud-verzetsmensen en Holocaust-overlevenden, wijst erop dat Nederland 20.000 dode verzetsstrijders uit WO-II telt. De bond heeft diverse leden uit families die zwaar onder de naziterreur geleden hebben. In totaal heeft de oorlog van de nazi’s 275.000 Nederlanders het leven gekost. Volgens de AFVN-BvA steekt Erdogans ‘hufterige’ verwijt des te meer, omdat hij kennelijk trachtte fatsoenlijke Nederlanders te treffen. Erdogan is zelf al eens veroordeeld en is nu bezig en uiterst rechteloos en  fascistisch schrikbewind op te tuigen, stelt de AFVN-BvA

zie ook De Kanttekening:
Erdogan, koning der U-turns