Skip to main content

Antifascisten roepen Gelderse gemeenten op nazihandel snel te weren

By 25 februari 2018februari 26th, 2018Nazibeurs, Pers

ARNHEM, 25 FEB. 2018 – De AFVN-Bond van Antifascisten en enkele andere groepen roepen gemeenten in Gelderland per brief op om de groeiende nazihandel via regulering snel te weren.

Volgens de antifascisten scheppen deze nu nog vrije verkopen een ‘klimaat van extreme verrechtsing’ en ’grote morele vervuiling’. In Arnhem doen nu twee extreem-rechtse partijen voor het eerst mee aan de plaatselijke verkiezingen. Ook het hoofdkantoor van een extreme partij is er gevestigd.

Nazibeurs Duiven 24-2-18, foto AFVN/BvA

De aanleiding voor de oproep is een confrontatie op een nazibeurs in Duiven afgelopen zaterdag. Daar bleken volgens de bond ‘vele honderden’ SS- en nazidolken te koop te liggen. Deze dolken zijn volgens jurisprudentie altijd verboden.

In Duiven boden de 40 handelaren elk gemiddeld tussen 200 en 500 nazispullen met swastika’s aan. Daardoor schat de bond dat er minstens 10.000 voorwerpen met hakenkruizen te koop te lagen.

Duitsers
Van de ongeveer 40 handelaren bleken er ruim 15 Duitsers te zijn, tot verrassing van de antifascisten. In Duitsland is de verkoop van nazispullen streng gereguleerd met verplichte registratie van kopers, in Nederland echter niet. Na een melding van de antifascisten verscheen de politie zaterdag op de beurs maar weigerde SS-dolken in beslag te nemen en wilde evenmin een aangifte opnemen. De AFVN-BvA gaat gegevens over Duitse nazihandelaren doorgeven aan haar Duitse zusterorganisatie.

Nazibeurs Duiven 24-2-18, foto AFVN/BvA

Een bekende Nederlandse handelaar aanwezig in Duiven zaterdag was Gaston Vrolings uit Tilburg, organisator van een eigen tweemaandelijks nazibeurs in Houten (U). Hij werd eerder betrapt op de verkoop van Mein Kampf. Vrijdag dient in Arnhem het hoger beroep van een strafzaak van Vrolings tegen de AFVN-BvA-woordvoerder Arthur Graaff, die ook in Duiven was. De inzet is of Vrolings een nazihandelaar is en of het Graaff vrijstaat dat te publiceren. Door zijn deelname aan de beurs in Duiven blijkt volgens de bond dat Vrolings overwegend als zodanig actie is. De nazihandelaar is door beide controleurs in Duiven waargenomen.

De bond heeft veertien Oost-Gelderse gemeenten en hun raadsleden opgeroepen om via plaatselijke verordeningen nazihandel onmogelijk te maken en ook elk openbaar gebruik van hakenkruizen in een mogelijk discriminerende contekst. Ook de alle grotere gemeenten van Gelderland hebben die oproep ontvangen.

De groei van de nazihandel vindt in heel Nederland plaats. In Arnhem zelf werkt sinds enkele maanden een webshop in nazispullen, en in Schaarsbergen zit een particulier ‘museum’ dat sinds vorig jaar ook beurzen voor verkoop van nazispullen organiseert. De beurs in Duiven loop al enige jaren elke maand, maar het aantal Duitse aanbieders groeit volgens de bond snel sinds de crisis voorbij is.

Tegenstand
De bond verwacht wel politieke tegenstand in sommige grensgemeenten, omdat er vaak nauwe en oude banden met Duitsers over de grens bestaan. Wel put de bond moed uit het feit dat bijv. Aalten in WO-II ongeveer 2.000 onderduikers had op een bevolking van toen 10.000 mensen. ‘Veel mensen zeggen vaak: ‘Wat maakt dat nou uit’, of ‘Het is al zo lang geleden’. Maar de nazihandel steunt neonazisme en vooral vreemdelingenhaat en ook komen neonazi’s regelmatig op deze beurzen’, zo zegt woordvoerder Graaff. Neonazi’s worden op de nazibeurzen voor zover bekend nooit geweerd (zie foto neonazi Koelewaard op Expo Houten). De twee controleurs van de bond werden in Duiven echter wel met geweld naar buiten gewerkt.

Nazibeurs Duiven 24-2-18, foto AFVN/BvA

Steun
Enkele leden van de gemeenteraad in Putten hebben al informeel laten weten het eens te zijn met deze actie van de AFVN-BvA. Uit Putten werden in oktober 1944 door de nazi’s 500 mannen weggevoerd en gedood als represaille voor een aanslag op nazi’s (Rauter) in de omgeving. Ook in de gemeenteraden van Arnhem en Nijmegen bestaat onofficiële steun voor het plan voor het gemeentelijk verbieden van nazihandel en swastika’s.

De AFVN-BvA heeft al eerder bereikt dat nazibeurzen in Huizen (NH) verboden werden en in Bussum optredens van ‘misleide hobbyisten in oude nazi-uniformen’ (zg. ‘re-enactors’) ook. Dit jaar hebben WO-II-organisaties zoals het NIOD en het Nat. Comité 40-45 uitgeroepen tot ‘Verzetsjaar’. Daarom voert de AFVN-BvA samen met organisaties zoals de Stichting Nederlandse Ereschulden, ‘De Grauwe Eeuw’ en ‘Geen 4 mei voor mij’ extra acties tegen nazisme, neonazisme en kolonialisme.

De oostelijke gemeenten zijn:
1.    Aalten
2.    Arnhem
3.    Beek (bij Nijmegen)
4.    Bemmel
5.    Doesburg
6.    Doetinchem
7.    Groesbeek
8.    ‘s Heerenberg
9.    Nijmegen
10.    Oosterbeek
11.    Rheden
12.    Velp
13.    Winterswijk
14.    Zevenaar

Plus de grotere Gelderse gemeenten
1.    Apeldoorn
2.    Ede-Wageningen
3.    Deventer
4.    Veenendaal