De Nederlandse antifascistische vereniging AFVN-BvA heeft symbolisch de opening geblokkeerd van een tentoonstelling getiteld “Ontwerp van het Derde Rijk”, die plaatsvond vanaf 8 september in Den Bosch. De zaak trok internationale aandacht. Zelfs het Arabische nieuwszender Al Jazeera berichtte over deze tentoonstelling. De acties van de AFVN-BvA leidden ook tot veel negatieve publiciteit in de belangrijkste Duitse en Nederlandse media.
Eerder had de nationale secretaris van de grootste joodse religieuze gemeenschap in Nederland, Ruben Vis van de Nederlandse Israelitische Kerk (NIK), zijn afkeuring uitgesproken voor de onnodige uitstalling van swastika’s, nazi-posters en films, evenals objecten zoals een replica van een SS-dolk, SS-uniformen ontworpen door Hugo Boss en de VW-kever.
De critici van de tentoonstelling wijzen deze auto ook af als nazi-voorwerp en verwijzen naar de Joodse ontwerper Jozef Ganz, die de naam “Volkswagen” voor zijn ontwerp bedacht.
De demonstranten verwierpen ook de claim van de expositie, waarvan de voorbereiding begin 2018 startte, dat ontwerp een beslissende rol had gespeeld in de opkomst van de nationaal-socialistisme. Ze verwijzen naar de opvatting van de meerderheid van historici, die geweld en intimidatie als beslissende factoren zien.
De Frans-Joodse nazi-jagers Serge en Beate Klarsfeld uit Parijs sloten zich aan bij de steun, net als verschillende andere bekende Nederlandse joden, zoals schrijver en schilder Chaja Polak en journalist en nazi-jager Hans Knoop, bekend om zijn meedogenloze en succesvolle vervolging van een van de beruchtste Nederlandse oorlogsmisdadigers, voormalige SS’er en miljonair Pieter Menten, die werd veroordeeld door een Nederlandse rechtbank voor medeplichtigheid aan de moord op Joden in Polen.
Joodse en andere persoonlijkheden vroegen de directeur van het museum, voormalig Leids en Delfts Delfts professor dr. Timo de Rijk, om deze tentoonstelling te stoppen en in het bijzonder de ‘zinloze en volledig onnodige’ verspreiding van nazi-symbolen.
De Rijk wilde geen consequenties verbinden aan het argument dat zijn museum direct tegenover het Joodse monument voor de 293 slachtoffers van de Holocaust van Den Bosch staat. Hij zei de goedkeuring te hebben van de plaatselijke Joodse gemeenschap, maar wilde geen namen noemen.
Dit artikel is gepubliceerd in het internationale nieuwsbulletin van december 2019 van de Féd. Int. des Résistants, de koepel van 26 vm. Europese verzetsbewegingen
Zie ook: Hoe een student foutjes in de roemruchte nazi-expo ontdekte – De Stentor
https://www.destentor.nl/binnenland/hoe-een-student-foutjes-in-de-roemruchte-nazi-expo-ontdekte~aed367c7/?referrer=https://www.google.com/