Skip to main content

Antifascisten geschokt: 1 op 20 Britten ontkent holocaust

By 27 januari 2019januari 28th, 2019Fascisme, Ingezonden, Tweede wereldoorlog

BUSSUM, 27-01-2019 – De AFVN-Bond van Antifascisten is ernstig geschokt door een Brits onderzoek, waaruit blijkt 1 op de 20 de Britten niet gelooft dat de Holocaust (Sjoa) echt gebeurd is.
De peiling komt van de Britse officiële Holocaust Memorial Day Trust, een stichting van de Britse regering om de herdenking van de holocaust te bevorderen.

Dat is vandaag, 27 januari, de dag waarop het Sovjetleger het concentratiekamp Auschwitz bevrijdde. In totaal vermoordden de nazi’s 6 miljoen joden, en WO-II kostte 50 miljoen levens, van wie er 25 miljoen uit de toenmalige Sovjet Unie.

In november hield CNN een groot onderzoek naar antisemitisme in zeven Europese landen. De uitslag was even verontrustend als het Britse: een kwart van de 7.000 deelnemers vond bijvoorbeeld dat Joden en te grote invloed hebben in het zakenleven. Ook uit dit onderzoek blijkt dat 1 op 5 deelnemers niet gelooft dat de holocaust echt gebeurd is.

De bond prijst Nederlandse gemeenten waar in  navolging van Amsterdam, een eigen holocaust-herdenking plaatsvindt, zoals vorig jaar op initiatief van de antifascisten al gebeurde in Bussum en dit jaar met gemeentelijke steun weer. Ook staat de bond achter de landelijke uitzending van de herdenking vandaag.

De bond heeft reden om aan te nemen dat deze getallen in Nederland iets minder ernstig zijn, maar desondanks ook de verkeerde kant op groeien. Volgens de organisatie groeit antisemitisme ook in Nederland. Behalve direct antisemitisme bijvoorbeeld ook het eren van nazi’s, SS’ers en Nederlandse oorlogsmisdadigers op de nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray, 31.000 nazidoden) is een vorm van antisemitisme waaraan zelfs generaals en overheidsbestuurders deelnemen. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft volgens de bond ook een mogelijk grote rol in het bestrijden van antisemitisme en holocaustontkenning, maar schiet tot nu toe vooral op die punten tekort.
De bond roept de overheden, rijk en gemeenten plus de scholen op om plannen voor ernstig verbeteringen te maken. “We moeten in nationaal overleg deze zaken rigoureus aanpakken zodat er iedereen in Nederland glashelder beseft wat er met de Joden, maar ook met bijvoorbeeld de Sinti, Roma, gehandicapten, communisten en andere nazi-tegenstander gebeurd is. We moeten er ook zeer scherp voor waken dat de boodschap vervuild wordt met wandaden van na 1945, zoals nu al in de dodenherdenking op de Dam geslopen is,” aldus woordvoerder Arthur Graaff van de bond.
Op de Dam worden sinds 30 jaar ook doden uit andere conflicten zoals Indonesië herdacht, onder hen Nederlandse SS’ers. Dit heeft vorig jaar geleid tot veel onrust rond een lawaaidemonstratie op 4 mei op de Dam, die niet doorging.

De AFVN-BvA wordt gesteund door o.m., de Fédération Internationale des Résistants, het Comité van Waakzaamheid tegen  Herlevend Fascisme, en het Comité Nederlandse Ereschulden.