Skip to main content

ANTIFASCISTEN EN JODEN WILLEN GESPREK BURGEMEESTER OVER NAZI-EXPO DEN BOSCH

DEN BOSCH, 27 dec. 2018 – De AFVN-Bond van Antifascisten  en Federatief Joods Nederland protesteren sterk tegen een vandaag aangekondigde expositie van nazivoorwerpen in Den Bosch.
Ze willen  overleg met de burgemeester van de stad en het openbaar ministerie.

De twee organisaties zien een ‘onvermijdelijke bewondering en verering’ van nazivoorwerpen in deze tentoonstelling. Zij zullen zo nodig scherpe acties voeren om de expositie te voorkomen.  Volgens de bond draagt zo’n expositie bij aan acceptatie van nazisme, racisme en discriminatie. Deze maand bereikte de bond dat een nazibeurs in Duiven voorgoed werd gesloten.

Er is in Europa en Nederland een flinke verrechtsing en opleving van neonazisme gaande. Nazispullen tentoonstellen zoals hier houdt automatisch uiterst ongewenste bewondering in. Waarom zou je deze expositie nu willen?
Volkomen onnodig – er zijn in Nederland een tiental musea waar mensen nazispullen in een juiste, afwijzende context kunnen zien, zoals verzetsmusea in Amsterdam, Gouda en Leeuwarden, het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek of het grote oorlogsmuseum Overloon. Die context ontbreekt volledig in Den Bosch’, stelt woordvoerder Arthur Graaff van de AFVN-BvA.

De samensteller provoceert volgens de zegsman hiermee alleen maar om een kwakkelend museumpje bekender te maken en zijn eigen carrière te bevorderen en moet zich volgens de woordvoerder diep schamen.
‘De organisator beseft kennelijk niet dat hij hiermee de Joodse nazaten en die van verzetsmensen en andere oorlogsslachtoffers pijnlijk kwetst.
Moeten die mensen in dat museum het ontwerp van SS-uniformen gaan bewonderen? We hebben getracht contact met de organisator op te nemen, maar een gesprek lijkt onmogelijk. We krijgen steeds sterkere twijfels bij zijn motieven,’ aldus Graaff.

Foto neonazi’s met vlag op nazibegraafplaats Ysselsteyn

De AFVN-BvA wijst ook op andere ongewenste ontwikkelingen die de gruwelijkheid van het nazisme afzwakken. Op de enorme nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray), met 31,000 graven van SS-ers, Nederlandse oorlogsmisdadigers en nazisoldaten wordt er sinds een aantal jaren al een herdenking gehouden, aldus de woordvoerder.

Het aantal nazibeurzen in Nederland is volgens hem gestegen tot 35. Van de nieuwe Nederlandse editie van Mein Kampf zijn in twee maanden vijf drukken  verschenen. Op Marktplaats zijn vrijwel elke dag 3.000 nazivoorwerpen te koop – compleet met hakenkruizen.
‘De acceptatie van nazispullen rijst écht de pan uit. Dat loopt verkeerd en dat moeten we zoveel mogelijk tegengaan,’ stelt de woordvoerder.

Foto Marktplaats nazispullen dd. 27 dec 2018