Skip to main content

Antifascisten aan buitenlandse militairen bij Vierdaagse: ga niet naar SS-begraafplaats

Honderden militairen van acht nationaliteiten, deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen, legden maandag kransen bij het grote kruis van de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn.

Bron: Peel en Maas Honderden militairen van acht nationaliteiten, deelnemers aan de Vierdaagse in Nijmegen, leggen kransen bij het grote kruis van nazi-begraafplaats in Ysselsteyn met 6.000 SS-ers.

NIJMEGEN, 16 mei 2018 – ‘Ga niet naar de nazibegraafplaats Ysselsteyn tijdens de Vierdaagse.’ Die oproep heeft de AFVN-Bond van Antifascisten gisteren gestuurd aan alle buitenlandse militaire deelnemers aan de grote jaarlijkse wandeltocht. Er doen naar schatting 6.000 militairen uit acht landen mee aan de uithoudingstocht. Aanleiding voor de oproep is dat de Duitse soldaten jaarlijks tijdens hun deelname een bezoek brengen aan de enorme SS-begraafplaats Ysselsteyn in Venray en daar kransen leggen.

Daar liggen naast 6.000 SS-ers ook nog 25.000 nazisoldaten en Nederlandse verraders. Onder hen bijvoorbeeld ook de Jodenjager en Nijmeegse politiecommissaris Anton van Dijk, en een verrader als de eerste Nederlandse vrijwilliger van de SS Willem Heubel plus honderden gruwelijke beulen van de Sicherheitsdienst van de nazi’s.

De militaire Vierdaagse-deelnemers misbruiken volgens de antifascisten dan hun verblijf in Nijmegen om naar het nabije Venray en de SS-begraafplaats te reizen.

Zij leggen dan kransen en eren deze doden. Naar schatting eenderde van alle buitenlandse soldaten, ook van andere landen, hebben bij de Vierdaagse zo al  eerder meegedaan aan het eren van SS-er sen nazi’s op Ysselsteyn, uitgenodigd door de militairen van de Bundeswehr.

Enkele weken terug stuurde de bond een oproep aan het bestuur van de Vierdaagse om de Bundeswehr te verbieden om hun verblijf als gasten van de Vierdaagse te misbruiken voor het eren van nazi’s in Ysselsteyn. De voorzitter en marsleider, de Nijmeegse professor Henny Sackers wees dat verzoek toen af. Nu hebben de antifascisten ook hem de nieuwe oproep gestuurd, met daarin enkele gruwelijke details van de misdaden van de nazidoden uit Ysselsteyn.

Ook heeft de bond de oproep gestuurd aan de vereniging van zg.  ‘Goudenkruisdragers’, mensen die meer dan 25 maal de Vierdaagse hebben uitgelopen. De bond biedt ook aan de zaak te bespreken met professor Sackers, die behalve strafrechtkenner ook parttime rechter in Arnhem is. De bond hoopt zijn gevoel voor rechtvaardigheid aan te kunnen spreken.

Woordvoerder Arthur Graaff van de bond: “Wie even terugdenkt aan 25 jaar terug, 1993, die beseft dat toen een dergelijk gedrag, dus als Duits militair kransen gaan leggen voor nazimisdadigers, totaal ondenkbaar was. Want toen leefden er ook nog vele duizenden Nederlanders die de oorlog zelf hadden meegemaakt. En die soms zelf nog aan hun eigen lijf de martelingen hadden moeten ondergaan, of hun ouders of andere familie hadden verloren door de  nazi’s, of van huis en haard verdreven waren. Wij kunnen niet, omdat de huidige generatie een wat minder scherp beeld heeft van die geschiedenis, deze wandaden gaan vergoelijken of vergeten en de gruwelijke daders daarvan gaan vereren, zoals de Bundeswehr nu wel doet. De laatste keer dat een ambtsdrager SS-ers eerder was in 1985, toen de toenmalige president Reagan een militair nazikerkhof in Bitburg bezocht. Dat leverde wereldwijd schokken en onrust op, omdat zijn aanwezigheid daar een vorm van goedkeuring inhield.”

Sinds enkele jaren hebben de Duitse soldaten van de Vierdaagse ook militairen uit andere landen waaronder Nederland overgehaald om tijdens hun Nijmeegse verblijf aan dit eerbewijs mee te doen. De antifascisten vinden ook dat volkomen onacceptabel. Zij streven al langer naar totale sluiting van de SS-begraafplaats. De bond heeft verder de militairen aangekondigd dat zij mogelijk vervolgd zullen worden wegens het bevorderen van discriminatie, wat kan leiden tot uitzetting, boetes of gevangenisstraf.

De bond protesteert al jaren tegen ereceremoniën van de Bundeswehr op Ysselsteyn. Sinds zo’n 8 jaar organiseert de Duitse ambassadeur hier in november een herdenking. Daaraan nemen tegenwoordig ook hoge Nederlandse en andere NAVO-militairen deel, plus de commissaris van de koning van Limburg, de burgemeester van Venray en andere overheidsfunctionarissen.

Op 3 mei zond de VPRO een documentaire uit over het werk van de antifascisten en het optreden van de Bundeswehr op Ysselsteyn in de serie ‘Nicolaas op Oorlogspad

Bron: VPRO

Oorlogslachtoffers Parochiekerk Ysselsteyn

De krans is neergelegd bij het graf van slachtoffer Johanna Verhoeven-Arts en haar vijf kinderen op het kerkhof van de parochiekerk in Ysselsteyn als protest tegen het herdenken van daders… De AFVN pleit al jaren voor het opruimen en teruggeven aan de natuur van de nazi-begraafplaats Ysselsteyn