BUSSUM, 23 maart 2020 – De antifascist en auteur Arthur Graaff (71) is per 1 april 2020 benoemd tot rapporteur (neo)nazisme, fascisme en racisme voor de VN. Deze functie is voor Nederland een primeur.
Graaff komt uit een verzetsfamilie en geldt
als actief actievoerder, oorlogskenner en -auteur. Hij zal elk kwartaal
verslag uitbrengen aan de hoge commissaris voor de mensenrechten van de
VN. Het gaat om een onbetaalde functie. Een geplande persconferentie
maandag is wegens corona afgelast tot nader order.
In
een reactie zegt Graaff dat hij erg blij is met de benoeming. Hij maakt
zich ernstig zorgen over de sterke groei van extreem rechts in
Nederland en Europa, over zowel het groeiend aantal moordaanslagen, als
over de groei in onverdraagzaamheid als die van ‘foute’ politieke
partijen.
Zes Nederlandse organisaties op het gebied van antifascisme en mensenrechten hebben de functie opgezet. Graaff benadrukt verder dat hij ‘uiterst belangrijke’ steun krijgt van enkele Holocaust-overlevenden. Graaff is bekend als strijdbaar lid van de Antifascistische Oud-verzetsstrijders Nederland-Bond van Antifascisten (AFVN.nl), die hem mede uitverkoos. Hij is ook lid van het omvangrijke Comité 21 maart tegen Racisme, dat jaarlijks een grote demonstratie organiseert.
Als actievoerder boekte hij een aantal successen tegen (neo)nazisme. Zo leidde bijvoorbeeld een actie samen met anderen tegen antisemitische boeken op Bol.com begin maart tot de verwijdering van ruim 300 van zulke titels van de site. Over hem werden twee documentaires gemaakt, door de NPO en de VPRO.
Graaff blijft voorlopig coördinator van enkele acties, zoals tegen de grote nazibeurs in Houten en tegen het eer brengen op nazibegraafplaats Ysselsteyn (Venray, 31.000 nazidoden).
_____________________________
BIOGRAFIE Arthur Graaff (Hilversum, 1948) is een zoon van de gedecoreerde Februaristaker en verzetsman ir. Bart Graaff, die drie jaar nazigevangene was, o.m. in nazi-Duitsland. ‘Tante Truus’ Wijsmuller-Meijer, de vrouw die de meeste Joodse kinderen in heel bezet Europa redde en die de 21ste april een standbeeld in Alkmaar zou krijgen (uitgesteld), is een verre tante. Een verzetsman en oom, Christiaan Graaff, kwam om in Dachau en heeft een struikelsteen in Amersfoort. Drie ooms en tantes van moederszijde ontvingen Israëlische onderscheidingen voor het redden van Joden tijdens WO-II van Yad Vashem.
Vanaf zijn 18de werkte Graaff als journalist voor o.m. de Volkskrant, het NOS Journaal, Het Parool, HP/deTijd, als correspondent voor een Pools blad en voor the Financial Times. Hij werkte ook vier jaar in Warschau als uitgever en docent PR aan de handelshogeschool. Hij bezocht Auschwitz enkele malen, evenals Sobibór, Dachau en andere concentratiekampen.
In 1999 was hij klokkenluider in de zaak van schending van auteursrechten van freelance journalisten door de Perscombinatie (Persdatabank); de krantenuitgever keerde 2,3 miljoen gulden uit. De nieuwe rapporteur zette tijdens de Joegoslavische oorlog een steunactie op voor het laatste dagblad in Sarajewo, Oslobodjenje, dat nog steeds bestaat.
Graaff geldt verder als oorlogskenner en schreef o.m. ‘De bezetting voor Dummies’, ‘Rembrandt voor Dummies’ en twee encyclopedieën. Hij was van negen jaar hoofdredacteur van de website Nieuws-WO2. Samen met het Internationaal Dachau Comité richtte hij in 2014 de website ‘NLnazivrij’ op. Hij is ook actief in het Comité 21 maart tegen Racisme en mede-oprichter van het Comité van Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme. Tevens is hij initiator en de eerste voorzitter van het Comité Gooise Februaristaking.
Als antifascist had Graaff o.m. succes met acties tegen het herdenken bij nazigraven in Vorden (gem. Bronckhorst) op 4 mei, kreeg excuses van kamervoorzitster Anouchka van Miltenburg vanwege haar ophemeling van KNIL-militairen, voorkwam evenementen met nazi-acteurs en het herdenken van SS-auteur Armando in kamp Amersfoort en wist nazibeurzen in Huizen NH en Duiven gesloten te krijgen, vaak samen met de penningsmeester van de AFVN.
Vier nog lopende acties wil Graaff blijven coördineren. ‘Eer geen nazi’s in Ysselsteyn’ om het leggen van kransen daar voor de 31.000 nazi’s, Holocaust-uitvoerders en Nederlandse beulen door de Duitse ambassadeur te stoppen, en ‘Zuivere 4 mei’ om te voorkomen dat Nederlandse oorlogsmisdadigers van het KNIL op 4 mei op de Dam geëerd worden. De derde is: ‘Stop de Indische herdenking’ in Roermond in september. Kamervoorzitter Arib neemt daaraan al niet meer deel.
Ook de actie ‘Stop nazibeurs Houten‘ tegen de grootste handel in nazispullen van Nederland zal Graaff blijven voeren. Hij werd daar tijdens zijn bezoek op 16 februari gearresteerd, volgens hem ‘zonder enige aanleiding en volkomen onwettig’. Hij is intussen veroordeeld wegens ‘huisvredebreuk’, maar tekende meteen hoger beroep aan. Hij werd al driemaal aangeklaagd en vrijgesproken.
Een actie tegen de verkoop van nazispullen op Marktplaats, m.n. van zg. ‘Jodenzeep’, haalde de wereldpers, tot in India. Er werden in 2017 en 2018 documentaires over zijn werk gemaakt, o.m. door de VPRO.
Een recente actie tegen een ‘nazi-expositie’ in Den Bosch leidde tot artikelen in de Bildzeitung, de grootste krant van Duitsland en een boycot van deze expositie in dat land. https://www.bild.de/news/ausland/news-ausland/niederlande-museum-feiert-das-verstoerende-design-des-nazi-terrors-64527416.bild.html
BIJSCHRIFTEN Arthur Graaff in 2018 op de nazibegraafplaats Ysselsteyn in de VPRO-documentaire ‘Nicolaas op oorlogspad’.https://www.facebook.com/vpro/videos/10157528324203986/?v=10157528324203986