Skip to main content

AFVN ziet afbraak Mussertmuur als opmaat voor sluiting SS-begraafplaats

By 23 november 2017januari 4th, 2018De strijd tegen extreem rechts, Fascisme

LUNTEREN, NOV. 2017 – De AFVN-Bond van Antifascisten is blij dat de ‘Muur van Mussert’ in Lunteren binnen afzienbare tijd wordt afgebroken. De eigenaar heeft begin november een sloopvergunning aangevraagd.

De muur was een vervallen verzamelpunt van de fascistische NSB. Er bestaat bij de AFVN geen behoefte om dit bouwsel te laten voortbestaan. De AFVN hoopt wel, dat nu ook de opheffing van de SS-begraafplaats Ysselsteyn (Venray) een stap dichterbij is gekomen. “We moeten vanwege de verrechtsing in Europa zo snel mogelijk van dit soort objecten af”, stelt woordvoerder Arthur Graaff. Zowel de muur als de SS-begraafplaats trokken de laatste jaren onregelmatig neonazi’s aan. Ook andere ‘kwetsende objecten’, zoals het standbeeld van massamoordenaar J.P. Coen in Hoorn of het beeld van de oorlogsmisdadiger generaal Spoor in Roermond, dienen te verdwijnen, stelt de woordvoerder.

De antifascisten zijn al jaren voorstander van sloop van de Mussertmuur, die in particulier bezit is. De AFVN is echter absoluut niet tegen het in standhouden van zinvolle monumenten, zoals de kampen Amersfoort, Vught en Westerbork, die in een juiste context worden geplaatst. Echter bijvoorbeeld de Amstelveense plannen om een onbetekenende nazibunker te restaureren, zonder uitdrukkelijke antifascistische bestemming, deugen volgens de AFVN niet. Een bezwaarprocedure loopt daar al een jaar.

De AFVN heeft al in 2016 bij het 70-jarig bestaan  van de SS-begraafplaats Ysselsteyn opgeroepen deze ‘pikzwarte plek’ voorgoed te sluiten. Dit oord wordt nu onregelmatig bezocht door neonazi’s, door pro-fascistische Bundeswehr-militairen, en zelfs door de Duitse ambassadeur. Deze wil er zondag 19 november een herdenking houden. Daarvoor zijn ook uitgenodigd de burgemeester van Venray, de commissaris van de koning en hoge Nederlandse en NATO-militairen, onder wie Britse en Franse officieren..

foto: De Bundeswehr neemt deel aan een herdenking op Ysselsteyn, 2016

De AFVN zal actie voeren tegen deze herdenking. Enkele oudere leden zullen zich onder de deelnemers mengen. De AFVN stelt niet te kunnen begrijpen hoe hoge Nederlandse militairen bij de Duitse herdenking voor de oorlogsmisdadigers op Ysselsteyn kunnen salueren.

Op deze SS-begraafplaats liggen duizenden zeer ernstige oorlogsmisdadigers, onder hen o.m. politiecommissaris en Jodenjager Antonie van Dijk uit Nijmegen en ook de eerste Nederlander die zich vrijwillig bij de SS aanmeldde, Willem Heubel. Hij was de oudere broer van de ‘Zwarte Weduwe’, Florrie Rost van Tonningen-Heubel. Een bezoek in 1985 van president Reagan aan de begraafplaats Bitburg waar 43 SS-ers liggen, leidde tot grote internationale ophef.

Naar schatting liggen er op Ysselsteyn ongeveer 5.000 deels Nederlandse SS-ers en 27.000 andere nazi’s, vooral uit de Wehrmacht. Het is de grootste non-burgerbegraafplaats van Nederland (de AFVN wil dit geen militaire begraafplaats noemen). De meesten van de doden zijn direct of indirect betrokken geweest bij de moord op 22.000 Nederlandse verzetsmensen en de deportatie van 106.000 vermoorde Joden. De AFVN pleit ervoor om de SS-begraafplaats te omringen met een aarden wal en de natuur daar zijn werk te laten doen.

SAMENWERKING
De AFVN-BvA werkt regelmatig samen met het Int. Dachau-comité, het Comité voor Waakzaamheid tegen Herlevend Fascisme, de Stichting Comité Nederlandse Erevelden, de actie de Grauwe Eeuw en het Comité 21 Maart.

DOCUMENTATIE UIT DUITSLANDNiederländische Antifaschisten fordern ein Ende der Bundeswehr-Ehrungen auf dem SS-Friedhof Ysselsteyn.


foto: Neonazi’s marcheren open en bloot op Ysselsteyn, 2015