Skip to main content

AFVN succesvol in actie na jarenlange strijd

By 5 december 2023Laatste nieuws

AFVN succesvol in actie na jarenlange strijd

Holocaust en verzetsmonumenten op Wehrmacht en SS begraafplaatsen toegestaan

”Gedenkteken voor slachtoffers nazibewind op Duitse begraafplaats in Limburg”, zo kopte de NOS.
De Limburger wijdde er ook een artikel aan dat we hieronder zullen plaatsen.
Graag willen wel als AFVN eerst nog onze visie erop geven. Om te beginnen, de AFVN was de initiatiefnemer, we wilden veranderingen brengen bij de begraafplaats van Ysselsteyn.
De AFVN heeft dat gedaan in samen werking met Joodse organisaties en Rabbijn Jacobs uit Amersfoort en hoofd van de Joodse gemeenschap in Nederland deelde onze standpunten inzake aanwezigheid van de Bundeswehr en hoge NAVO functionarissen bij herdenkingen waar zelfs de militaire eregroet werd gebracht.
We vinden het beschamend van de NOS en overige media dat de AFVN als initiatiefnemer nergens wordt genoemd terwijl alle Limburgse autoriteiten en de directie van de begraafplaats ons erg lastig vonden met media aandacht en zelfs tv uitzendingen inzake onze standpunten.
We hebben ook gepleit dat er bij de opening van het nieuwe info centrum aandacht moest worden besteed aan de Holocaust en het Nederlands verzet en dat is gisteren in beeld gebracht door de NOS en overige media.
Een ander aspect, maar ook belangrijk is dat we veel discussie hebben gehad met de Duitse Kriegsgraber Statte, het zusje van de Nederlandse Oorlogsgraven stichting.
Onze AFVN actie heeft daar doorwerking gehad en de Kriegsgraberstatte is voor de eerste keer in Europa meegegaan dat er op de Nazi begraafplaatsen de slachtoffers van de Wehrmacht en SS mogen worden herdacht dus het Verzet en de Holocaust.
Hieronder plaatsen we het artikel uit De Limburger:

Gedenkteken voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog op Duits grafveld Ysselsteyn

Ysselsteyn – Rabbi Binyomin Jacobs, opperrabbijn van Nederland, wijdt maandag op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn een gedenkteken in voor alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog.

Het is voor het eerst dat de Duitse Volksbund, verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven, een gedenkteken voor slachtoffers opricht in een ander land. Het monument is ontworpen door een kunstenaar uit Berlijn.

De Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge is opgericht na de Eerste Wereldoorlog. De Volksbund beheert en onderhoudt alle Duitse oorlogsgraven en -begraafplaatsen in Duitsland en andere landen. In Ysselsteyn liggen 32.000 mensen begraven. Dat zijn vooral Duitse militairen, maar er liggen ook SS’ers, Nederlandse collaborateurs en vrijwilligers van de Wehrmacht.

Vijf zuilen

Het gedenkteken, in het midden van de uitgestrekte begraafplaats, bestaat uit vijf zuilen van halftransparante stenen. Op vier zuilen staan de plaatsen genoemd waar opgepakte Nederlanders gevangen werden gezet: Scheveningen, Amersfoort, Vught en Westerbork. Op de vijfde zuil staat een herdenkingstekst, aldus een woordvoerder van de Duitse ambassade in Nederland. Het monument herdenkt naast de vervolgde groepen ook Nederlanders die als dwangarbeider in Duitsland moesten gaan werken.

‘Mijlpaal’

De Volksbund ziet het gedenkteken als „een mijlpaal.” „Het zichtbare herinneren aan alle groepen slachtoffers van de voormalige oorlogstegenstander te midden van de eigen graven is een uitdrukking van onze daadwerkelijke wil tot verzoening”, zegt secretaris-generaal Dirk Backen van de bond. „Tegelijkertijd is het de verplichting voor een vreedzame toekomst. Ysselsteyn is een blauwdruk voor het gemeenschappelijke Europese herdenken in de 21e eeuw”, vindt hij. Het gedenkteken past in de vernieuwing van de Duitse oorlogsbegraafplaats.

Gedenkteken voor slachtoffers Tweede Wereldoorlog op Duits g… – De Limburger