Skip to main content

AFVN-BvA blij met toespraak Arib

foto: ANP

De AFVN-Bond van Antifascistische Oud-verzetsstrijders is blij met de toespraak van Kamervoorzitster Arib bij de herdenking van de Japanse capitulatie in de Tweede Kamer vandaag.

De bond en andere organisaties hadden haar verzocht om niet zoals eerder, Indische veteranen uit de dekolonisatieoorlog te prijzen. Dat heeft mevrouw Arib dan ook nagelaten.
De bond wijst erop, dat het van groot belang is om de Tweede Wereldoorlog helder te blijven scheiden van het kolonialisme in Indië/Indonesië daarvoor en daarna.
De AFVN heeft dit samen met de stichting Comité Nederlandse Ereschulden en actiegroep de Grauwe Eeuw via een open brief vorige week aan mevrouw Arib laten weten.
Met name de onderdrukkingsoorlog van 1945 tot 1950 In Indonesië was gruwelijk en leidde tot structurele, grootschalige Nederlandse oorlogsmisdaden.
Wij hopen dat mevrouw Arib sinds haar onterecht begripvolle rede gij de ‘Indische’ veteranen in Roermond in 2016 nu ook tot dat inzicht is gekomen, en dat zij noch een andere overheidsdienaar, nog deelneemt aan deze racistische, koloniale herdenking van veteranen in Roermond op 1 september a.s.
 
INFO
Arthur Graaff, woordvoerder AFVN