Skip to main content

De jaarlijkse herdenking zal dit jaar plaatsvinden op 8 mei 2019 van 11.00 – 12.00 in het schoolgebouw van de Nieuwe Havo, Buiksloterweg 85 en bij het nabijgelegen Spanjemonument bij het Plein Spanje ’36 – ’39 in Amsterdam. De Inloop is vanaf 10.30 u.

Het programma zal o.a. bestaan uit diverse sprekers waaronder een wethouder van B&W Amsterdam ,Yvonne Scholten, journaliste en iniator van de website Spanjestrijders.nl en Pim Ligtvoet, hij zal iets vertellen over het pas uitgekomen boek “de Zaanse Spanjestrijders.
Verder zal er een bijdrage zijn van Coro Acanto,

Spanjemonument bij het Plein Spanje ’36 – ’39 in Amsterdam

Ter nagedachtenis van de omgekomen Spanje vrijwilligers is in 1986 een monument opgericht in Amsterdam Noord. Tijdens de herdenking van 8 mei staan we stil bij de strijd van toen.

Aan het einde van het programma (rond 12:00 uur) zullen we gezamenlijk naar het monument aan de overzijde gaan voor de krans- en bloemlegging en aansluitend 1 minuut stilte houden. 

Het is dit jaar 83 jaar geleden dat de Spaanse Burgeroorlog uitbrak na een coup van generaal Franco, tegen de wettig gekozen democratische regering.

Deze militaire staatsgreep, die vrijwel direct werd gesteund door Nazi-Duitsland en het Italië van Mussolini, was het startschot voor de jarenlange bloedige strijd tegen het fascisme in Europa. Feitelijk begon daarmee de Tweede Wereldoorlog in
Spanje.

Spanjestrijders uit de hele wereld trokken naar Spanje om de bevolking te helpen in hun strijd, overtuigd als zij waren van de gevaren van het fascisme, toen nog velen in Europa dachten dat het zo’n vaart niet zou lopen. Onder hen waren ruim 700 mannen en vrouwen uit Nederland om daar deel te nemen aan de burgeroorlog aan de zijde van de Republikeinse regering: socialisten, anarchisten, communisten en strijders tegen het fascisme, soldaten, verplegers en chauffeurs.

Velen van hen sneuvelden, of werden bij thuiskomst in Nederland stateloos verklaard.