Skip to main content

Onthulling borden Vluchtroutes-special van de Rode Hulp | Nieuwsbrief Geert Sterringa Stichting

Harm-Arend Meijer, Loes Krüger-Smith, Sara Lich en oud-NCPN-wethouder Hans Heres (vlnr) bij de Noabersbrug bij Bad Nieuweschans. FOTO DVHN Dagblad van het Noorden.30.04.2018

Beste vrienden van de Geert Sterringa Stichting,

Zaterdag 5 mei  j.l. zijn borden onthuld op verschillende plaatsen aan de grens, waar in de jaren 1933-1940 vluchtroutes langs liepen. Via deze routes werden Duitse antifascisten over de grens gesmokkeld om ze aan vervolging in Duitsland te onttrekken en zo hun leven in veiligheid te brengen. Tientallen mensen waren zaterdag bij deze onthulling aanwezig, van beide zijden van de grens, waaronder schoolkinderen  en leden van de fietsvereniging.

Het woord werd o.a. gevoerd door de locoburgemeester van Oldambt (die de helaas onlangs zo plotseling overleden burgemeester Pieter Smit verving), de burgemeester van Bunde, en nabestaanden van oud-vluchtelingenhelpers.

Het was een mooie manifestatie, waaraan in de pers, zowel voor- als achteraf, ruime aandacht is besteed, zeker ook in de Duitse pers. Het zou teveel zijn om alle artikelen mee te sturen met deze nieuwsbrief, dus is daaruit een kleine selectie gemaakt. Wellicht nog goed te vermelden dat dit project wordt gefinancierd met Europese subsidie.


zie ook:
EmderZeitung.07.05.2018

OstfriesenZeitung.03.05.2018

flyer_de