Skip to main content

4 tm 11 november 2018: Herdenking 80 jaar na Kristallnacht – georganiseerd door ARG met de Liberaal Joodse Gemeente in Zuid-Nederland L.J.G.

By 27 oktober 2018december 6th, 2018Doorgeplaatst, Fascisme, Tweede wereldoorlog

Dit jaar is het 80 jaar geleden, dat in Duitsland de Kristallnacht (de nacht van het gebroken glas) plaatsvond. De opmaat voor de gruwelijkheden die komen gingen in de Tweede Wereldoorlog.

De Kristallnacht was een door de nazi’s georganiseerde actie (pogrom) -gericht tegen de Joodse bevolking– in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden Joden en hun bezittingen aangevallen. Er werden 1400 synagogen in brand gestoken en gesloopt. Ongeveer 7500 winkels en bedrijven van Joden werden vernield. Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Het werd de brandweer verboden om de branden te blussen. 1400 Joden lieten het leven. Joseph Goebbels (minister van propaganda van de nazi’s) wordt gezien als het brein achter de Kristallnacht.

AntiRacismeGroep Tilburg (ARG) en de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) organiseren in het kader van deze 80-jarige herdenking allerlei activiteiten in de week van 4 t/m 11 november.