
bron: Staking in Hilversum
Beste burgemeesters, raadsleden, politici, burgers,
graag nodigt het Comité Februaristaking Gooi u uit om deel te nemen aan de vierde herdenking van de Februaristaking in het Gooi bij het Oude Raadhuis in Hilversum op maandag 26 feb. 2018 om 17 uur.
Het Oude Raadhuis is de historische plek waar de demonstrerende stakers op 26 februari 1941 vanaf de Groest naartoe trokken. Zij waren opgestaan – de enige keer dat dit in heel nazibezet Europa gebeurde – tegen de deportatie van Joden van het weekend ervoor in Amsterdam.
Het merendeel van de stakers was afkomstig van de fabrieken uit Hilversum Noord, daaronder de Ned. Seintoestellen Fabriek (Philips), de weverijen, Beiersdorf, Ripolin verf, Roter geneesmiddelen, Jaarsma haarden, Ensink motoren. Opmerkelijk was dat zowel arbeiders, door de CPN tot staking opgeroepen, als ’employees’ zoals Philips-ingenieurs, aan de staking deelnamen, en ook vrouwen. de Hilversumse communist Gerrit Meerbeek, die bij Fokker in Amsterdam Noord werkte, was de man die de staking op gang bracht in Hilversum op de 25ste.
De volgende dag was er rond 9 uur een demonstratie op de Groest, en die bracht 8-10.000 mensen op de been – voor Hilversum met toen 60.000 inwoners een onbegrijpelijk groot aantal. Onder hen niet alleen Hilversummers, maar ook mensen uit alle omliggende gemeenten, plus uit Amsterdam, Utrecht en Amersfoort, die als forens in Hilversum werkten.
Zij liepen vervolgens naar het nieuwe Raadhuis, werden daar door stomverbaasde nazisoldaten geweerd, en trokken toen naar het Oude Raadhuis. Ook daar wachtte hen een gewapende nazimacht. De stakers begrepen dat verder aandringen zeer gevaarlijk werd, en gingen terug. Daardoor werd een groot bloedbad voorkomen. De deportaties stopten niet, maar veel Nederlanders werden zich die dag bewust van de noodzaak tot ernstig verzet. Dat uitte zich vooral in de onderduik, waar uiteindelijk 350.000 mensen aan deelnamen, ondersteund door ongeveer 750.000 anderen.
Aan de staking namen mensen van alle rangen en standen, alle geloven en politieke overtuigingen deel. Daarom roepen wij mensen uit alle maatschappelijke geledingen op oook nu deel te nemen. Ook nu is het nog nodig op te komen voor bedreigde minderheden. Die zijn er niet alleen in het buitenland, zoals de Rohignya, maar ook in Nederland zoals blijkt uit aanslagen op moskeeën, synagogen, AZC’s. In Amersfoort heeft een groep christenen en tijd de wacht gelopen bij het huis van de opperrabbijn….
In totaal, zo heeft het Comité Februaristaking Amsterdam dit jaar gepubliceerd, deden er in Amsterdam en de regio 300.000 mensen mee. het zou duren tot de Kruisraketten-Nee-demonstratie- in 1981 voor er weer zo’n grote menigte voor een politiek doel op de been kwam. In het Gooi blijft dit voorlopig de grootste staking ooit. Deze staking laat zien dat mensen wel voor elkaar willen opkomen.
In het Gooi woonden relatief veel Joden: in Hilversum ongeveer 2.000, in Bussum ongeveer 1.100. Driekwart van hen werd gedeporteerd en vermoord. Toch ontving het Gooi meer onderscheidingen voor het redden van Joden van Yad Vashem dan bijv. Amsterdam, een facet dat nauwelijks bekend is.
Ook nu blijkt het nodig steeds weer op te komen voor minderheden, die altijd weer bedreigd worden door groepen als de PVV, Pegida of ander extreem rechts. De opkomst van deze groepen baart ons grote zorgen.
Maar we hebben ons al eerder verzet, dus kunnen we dat opnieuw doen.
Programma:
- 1700:
Welkom door Arthur Graaff, vz Com. Februaristaking Gooi (zoon van Hilversumse Februaristaker) - 1705:
Toespraak door Bianca Verweij, fractievoorzitter SP Hilversum - 1715:
Boodschappen van Max vd Berg sr (nog levende Amsterdamse Februaristaker) en
André van Duin - 1730:
Onthulling voorlopige plaquette op Oude Raadhuis, en start Fondsenwerving - Sluiting
Wie zin heeft, kan nog napraten in het museumcafé waar het comité u een drankje aanbiedt.
Mensen die niet de hele tijd buiten kunnen staan, kunnen tijdens de herdenking bij de ramen van het museumcafé (dat is op de eerste etage met goed uitzicht) gaan zitten. Het zal koud zijn, dus doet u warme kleding aan.
Namens het Comité,
Arthur Graaff.
06 2704 7728