Skip to main content

16 oktober: Vijftien mannen herdacht bij monument Bergzicht

Bij monument Bergzicht in Woudenberg zijn afgelopen woensdag 16 oktober de vijftien mannen herdacht die er 77 jaar geleden door de nazi’s werden gefusilleerd. Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort, las hun namen op en plaatste een krans.

Ook de burgemeester van Woudenberg, Titia Cnossen, en de voorzitter van de Stichting Oud Woudenberg, Johan de Kruijff, legden een krans op de plaats van de fusillade, evenals bestuursleden van de Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren. De kleindochter van één van de gefusilleerden, Hendrik van Dam, las de indrukwekkende afscheidsbrief voor die haar grootvader voorafgaand aan de executie had mogen schrijven.

Twaalf van de gefusilleerde mannen waren gevangenen van Kamp Amersfoort, drie kwamen er uit de gijzelaarskampen in Sint Michielsgestel en Haaren. De meesten waren communist en afkomstig uit Amsterdam of het oosten van het land, vooral uit Deventer. Ze hadden veelal naast hun werk zoals bakker of badmeester een functie in de gemeentepolitiek, werkten bij een verboden vakbond of voor de ondergrondse communistische krant De Waarheid.

Lees ook: Kamp Amersfoort herdenkt executie bij Bergzicht. bron: De Woudenberger

bron: De Woudenberger

Foto’s Jeroen Hendriks